Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Boros fagylalt a régmúlt időkből

Alinea Gasztro

Jólesne egy citromfagylalt? Vagy inkább egy pohár bor? Mostantól nem kell választani: megmutatjuk Simai Kristóf 1795-ös fagylaltreceptjeit, melyek borral készültek.

 

fagylalt
A kép forrása: https://guidecucina.pianetadonna.it/
 

Érdemes megismerni és kipróbálni, inspirációként használni a régi szakácskönyveinkben szereplő fagylaltrecepteket. Ezeknek már a nyelvezetük is üdítően érdekes, gyakran egyből nem is érthető, hiszen ma már ki tudja kapásból, hogy mire jó a vizahólyag vagy mi is az a nádméz (eláruljuk: cukor).

Már az édesség elnevezése is érdekes. A XVIII. század végén Simai Kristóf Körmöcbányán lejegyzett receptjeiben még váltakozva használta az aludt, a fagylalt, a fagylalva és a megfagylalva kifejezéseket (például aludt meggy, fagylalt kajszibarack, fagylalt csukoládé, mandola megfagylalva). Ezeknek a recepteknek az érdekessége, hogy a fehér húsú gyümölcsöknél (barack, citrom) jóféle fejér bort, a piros húsúaknál (meggy, földieper) veres bort is használtak a készítéshez. Bő fél évszázaddal később, Németh Zsuzsána 1858-as Magyar szakácskönyvében 14-féle fagylalt receptje szerepel. A gyümölcsös fagylaltokat általában gyümölcslével, de például a birsalmafagylaltot malaga borral, a puncsfagylaltot pedig rummal készítették.

Három hűsítő receptet idézünk, melyek ötletet adhatnak a házi fagylaltkészítéshez: Simaitól egy fehérboros (citrom) és egy vörösboros (meggy) fagylalt elkészítési módját, Németh Zsuzsánától egy alkoholmentes citrom fagylalt receptjét

 

Aludt citrom (citrom fagylalt) fehérborral

Két citromnak a sárga színét dergöld le nádmézzel, ’s a levét is mind a kettőnek add hozzá, egy meszely jóféle fejér borral, hat citrom lévvel, öt tojás fejérével, nádmézzel, vizahólyaggal és a többivel együtt, amint meggyfagylalttal bántál, ezt is főzd be. Szűrd meg, hadd aludjon meg, osztán add fel.
 (Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011. 516. recept)

Ha nem lenne otthon vizahólyagunk, akkor használjunk helyette zselatint! :-)

Aludt meggy (meggy fagylalt) vörösborral: 

Végy másfél font meggyet, a magvát szedd ki, tedd tiszta mozsárba, ’s törd meg, tedd egy mázas edénybe, tölts reá egy meszely veres bort, és egy darab fahéjat adj hozzá. Född be jól, hagyd, álljon egy éjszaka, másnap szűrd által tiszta ruhán, ’s facsarj reá hat citromnak a levét, adj hozzá három egész szekfűt, egy darab nádmézet, hogy édes legyen, egy-két kalán rózsavízben áztatott vizahólyagot, ’s osztán üss reá öt tojás fejérét. Habard öszve jól, ’s tedd egyenlő izzó tűzre, ’s addig főzd, még meg nem törik, vagyis sűrűdik, osztán tiszta ruhán ismét szűrd által, ’s töltsd fagylaló porcelántálba, tedd pincébe vagy jégre, hadd fagyjon meg, ha jól meg nem aluszik, jele, hogy kevés benne a vizahólyag. (Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011. 513. recept)

A szekfű a szegfűszeg régi neve. Ha mégsem akarunk boros fagylaltot, akkor készítsünk citrom fagylaltot Németh Zsuzsána Magyar szakácskönyve alapján.

Citrom fagylalt 1858-ból

Öt citromot egy negyed font cukron ledörzsölnek, ezt a sárga cukrot csészébe teszik, tizenkét citromnak levét hozzányomják, fél font cukrot másfél meszely vízzel addig kavarnak, míg nehéz csöppöket nem vet, azután a cukrot kihűtik, a levet hozzávegyítik s a szelencébe teszik. (Németh Zsuzsána: Magyar szakácskönyv. 903. recept

A kép forrása: www.pinomessina.it

Ha kedvet kaptál, további, ötletadó fagylaltrecepteket találsz Simai Kristóf és Németh Zsuzsána szakácskönyvében:

Béfőtt és egyéb fagylalt étkek Simai Kristóf XVIII. század végi szakácskönyvében:
502. Befőtt málna vagy szeder • 503. Ribizlit vagy meggyet becsinálni, csömögére • 504. Befőtt alma saláta • 505. Körtvélysaláta • 506. Ugyanaz más módon • 507. Birsalmapép • 508. Almapép • 509. Ugyanaz más módon • 510. Mondolapép • 511. Köszmétepép • 512. Meggypép • 513. Aludt meggy • 514. Ugyanaz más módon • 515. Aludt földieper • 516. Aludt citrom • 517. Aludt narancs • 518. Fagylalt kajszibarack • 519. Aludt őszibarack • 520. Fagylalt csukoládé • 521. Fagylalt tej • 522. Ugyanaz más módon • 523. Rizskásatej fagylalva • 524. Mandola megfagylalva

Fagylaltak Németh Zsuzsána Magyar szakácskönyvében:
896. Ananász fagylalt • 897. Írósvajas fagylalt • 898. Csokoládé fagylalt • 899. Eper fagylalt • 900. Fagylaltak befőtt gyümölcsléből • 901. Málna fagylalt • 902. Kávé fagylalt • 903. Citrom fagylalt • 904. Birsalma fagylalt • 905. Narancs fagylalt • 906. Puncs fagylalt • 907. Tutti frutti fagylalt • 908. Vanília fagylalt • 909. Fejér fagylalt

Tartalomhoz tartozó címkék: blog gasztro