Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

így készítette el a kecsegét Simai Kristóf 200 éve

Alinea Gasztro

 

A kép forrása: https://hobbiszakacs.blog.hu/2016/05/04/alexander_es_a_kecsege

Kecsegét készítettek a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjének résztvevői. A kecsege, melyet 2015-ben az év halának választottak, a régi magyar konyhában nem volt ismeretlen. Bemutatunk egy több mint 200 éves receptet Simai Kristóf XVIII. század végén lejegyzett szakácskönyvéből


 

Kecsege savanyú lévvel recept

Ha a kecsegét felbontottad, kerekdedre daraboltad, és hideg vízben kiáztattad, tedd fel sóval, vízzel, halkal főzd meg. Ha megfőtt, szűrd le a levét, tedd tálba szép rendel, tölts reá levet, melyet ekképpen készíthesz: egy lábosba végy írós vajat, bort, kevés borecetet, egy darabka nádmézet, kevés borsot, zsemlyedarát, ’s mindezeket főzd be jól, utoljára egy-két tojás sárgájával ereszd fel, ’s melegen töltsd a halra,’s úgy add fel. (Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011. 424. recept)

További régi halas ételek receptjei olvashatók ebben a korábbi bejegyzésünkben.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog gasztro