Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Nádmézes csömöge, gyümölcskenyér és marcipán

Alinea Gasztro
 

A karácsonyi készülődéshez ajánlunk néhány régi süteményreceptet: nádmézes csömöge Simai Kristóf 220 évvel ezelőtt Körmöcbányán lejegyzett szakácskönyvéből, gyümölcskenyér és marcipán Németh Zsuzsána 1858-as Magyar szakácskönyvéből.

 

karácsonyi sütemény

 

Nádmézes csömöge

Egy mély tálba üss két egész és két tojás sárgáját beléje, és egy kalán borral törd fel jól, adj hozzá fél font szitált nádmézet, és egy huzamos óráig szüntelen keverd, reszelj reája egy egész szerecsendiót, egy citromnak apróra vágott haját, fél font mondolát, meghántva és vékony szálokra metélve, és egy kevessé izzó tűzön lábosban megpörkölve, ’s osztán kihűlve, egyvelítsd a tojás közé. Végy osztán tizenkét lat munt lisztet, és azt is közibe keverd, ha igy elkészítetted a tésztát, végy ostyát, metéld külömbféle figurára: kerekdedre, négyszegűre, háromszögre, koszorú formára, mire, és késsel az elkészített tésztából kenjél mindegyikre egy vagy két késfoknyi vastagságra, osztán rakd tortátasütő serpenyőbe vagy tiszta vastáblára, mértékletesen fűtt kemencébe, ’s süsd meg, hogy szépen megpiruljon. (Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011. 553. recept)

Gyümölcskenyér

Egy közönséges kenyérhez egy font Sultán mazsolaszőlőt vesznek, egy font mandulát, egy font diót, fél font mogyorót, egy font aszalt de leforrózott szilvát, sajtolt aszalt körtvélyt, fél font fügét, egy font datolyaszilvát, két citromnak apróra vagdalt héját, egy negyed font citronádot, másfél lat fahéjt, fél lat szegfüvet; mindezt darabosan összetörve s összevagdalva a tésztába belegyúrják. Most négy lepényt nyújtanak ki kalács-tésztából, s a gyümölcstésztát elosztják benne, beborítják, a tésztát tojás fehérével megkenik, megsütik. (Németh Zsuzsána: Magyar szakácskönyv. Alinea Kiadó, 2010. 845. recept

Marcipántészta

Fél font mandulát vesznek, finom reszelőn megreszelik, s a maradék apró darabokat összetörik mozsárban. Azután a mandulát fél font cukorral serpenyőbe teszik, széntűzre állítják, s a mandulát megszárítják, míg belőle egy darab nem lesz; most deszkára teszik, citromlével vegyítik, s belőle különféle apróságot készítenek. (Németh Zsuzsána: Magyar szakácskönyv. Alinea Kiadó, 2010. 882. recept

 

Simai Kristóf és Németh Zsuzsána szakácskönyvében is sokféle süteményrecept szerepel, köztük a mézeskalács többféle készítési módja is, érdemes kipróbálni őket! Ebben a korábbi posztunkban már válogattunk karácsonyi receptekből: fűszerszámos mézes kalács és dorongos fánk (botra tekert kalács, kürtöskalács, botkalács) Simai Kristóf 220 éves, Körmöcbányán lejegyzett szakácskönyvéből, mézeskalács és gesztenyetorta Németh Zsuzsána 1858-as szakácskönyvéből, marcipán az erdélyi fejedelmek udvarából Bogos Zsuzsanna könyvéből. Ha kedvet kaptatok, ismerjétek meg és próbáljátok ki régi magyar szakácskönyveink receptjeit! Karácsonyi ajándéknak is kiváló, a sütemények és a könyvek is!

 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog gasztro