Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Alinea könyvesblog

Érdekességek, további információk könyveinkről, szerzőinkről. Fedezze fel könyveinket!

2015. 07. 20. 18:40:00 Alinea Gasztro
 

citromfagylalt, régi fagylalt recept

A melegben jólesne egy citromfagylalt? Vagy inkább egy pohár hideg bor? Mostantól nem kell választani: megmutatjuk Simai Kristóf 1795-ös fagylaltreceptjeit, melyek borral készültek. Tovább>>>

2021. 05. 31. 17:30:00

egyedi tervezés – kézi készítés – személyre szabottan

Mindig csodálattal figyeltem a kézműveseket és a termékeiket, legyen szó kerámiáról, szövésről, gyöngyfűzésről vagy kékfestésről. Az a mérhetetlen kreativitás, elköteleződés és alázat, amit a munkájukba belevittek, megbabonázott.

Tovább>>>

 

 

 

 

 

2021. 03. 17. 10:27:21

A Lányok című regény napilapokból összegyűjtött példánya és a a Szilvási Lajos első regényének, a Középiskolásoknak az első kiadása az antikvarium.hu aukciójának két érdekes tétele. Tovább>>>

2021. 03. 05. 08:12:35
„Miért akarunk mindent kirántani?” címmel írt cikket a Telex, amelyben a rántott hús történetének jártak utána. A cikk persze nemcsak a húsról szól, hanem minden másról is, amit ki lehet rántani. A hasonló külföldi ételeket bemutató, és a régi magyar recepteket tanulmányozó cikk megemlíti az Alinea Kiadó több könyvét is: A legrégebbi magyar rántott hús recept, amit találtam, Simai Kristóf a 18-19. század fordulójának évtizedeiben gyűjtögetett étel-leírásai között volt, tehát viszonylag korai. Rögtön háromféle módszert is ad hozzá: az egyik előbb zsemlemorzsába forgatja, majd sörtésztában süti ki az egész csirkedarabokat, a másik zsemlemorzsa-liszt keverékébe forgatja sütés előtt a húst. A panírozás is megjelenik már, csak egy zöldséges, fűszeres alaplében pácolja a húsokat, mielőtt lisztbe, tojásba, majd morzsába forgatná őket. Mindhárom folyamat végén bő vajban süti ki a húst. Az 1835-ös Németh Zsuzsanna-féle könyvben is van rántott hús, ahogy a későbbi Zilahy Ágnes szakácskönyv is ír ilyen ételről”. Az eredeti cikk itt olvasható.

 

2021. 02. 13. 16:56:18
Apácakalács, más néven apácafing Ezen a címen írt cikket a Magyar Konyha Online az apácafánk nevű édességről, melynek másik neve elsőre furcsán hangozhat: apácafing. Ennek első magyar nyelvű receptjét Simai Kristóf írta le a Némely étkek készítési módja címen megjelent könyvében. Az étel szerepel a bő évszázaddal későbbi kiadású, sok kiadást megért, Czifray István nevével fémjelzett Magyar nemzeti szakácskönyvben is. A Magyar Konyha Online cikke elérhető itt. (A kép forrása az MKO cikk.)
2021. 01. 10. 00:00:00 Alinea Gasztro
 

Itt a farsang, a fánksütés ideje. Régi magyar receptekben nemcsak édes süteményeket találhatunk fánk néven, hanem pástétomokat, előételnek illő falatokat is. Bemutatunk egy több mint 200 éves magyar fánkreceptet Simai Kristóf Körmöcbányán lejegyzett szakácskönyvéből. Tovább>>>

2014. 12. 06. 12:36:00 Alinea Gasztro
 

mézeskalács, fűszeres mézeskalács, régi recept

 

Karácsonyi süteményrecepteket válogattunk: mézeskalács, kürtőskalács, gesztenyetorta és marcipán régi magyar receptek szerint. Tovább>>>

2020. 12. 18. 15:15:42

A december 21. (hétfő) 11 óráig beérkező (készleten levő termékekre vonatkozó) megrendeléseket aznap átadjuk az MPL-nek kiszállításra. Ezeket a csomagokat várhatóan december 22-én kiviszik, de nem tudjuk garantálni, hogy minden csomag meg is érkezik kedden. A következő nap (szerdán) még teljes munkaidőben dolgozik az MPL, így az esetleg késő csomagokat várhatóan aznap kézbesítik.

2020. 10. 13. 08:41:38
A hatvanas évek elején Szilvási Lajos kigondolt egy történetet, elkezdte írni, be is fejezte regényét, de az mégsem jelenhetett meg. A kéziratot szerencsére megőrizték egy múzeumi raktárban, így nem kallódott el. Könyvesboltok polcaira kerülő könyv csak most lett belőle, közel 60 évvel a megírása után.
Az ormokon egy isten alszik című regény főszereplője – Major Pál – Budapesten élt az ötvenes években. Éppen egy nemzetközi sportversenyre indult volna, amikor kitör a forradalom. Tevékeny szerepet nem vállal, de így is nagy árat fizet: meghal a szerelme és ő is megsebesül. Súlyos betegen külföldre kerül, ahol megismerkedik egy másik  szabadságáért küzdő – nép fiaival, és beáll harcolni közéjük… További információ.
2020. 08. 22. 00:00:00
A gasztronómiában a nyár a friss zöldségek időszaka.  A sok zöldség közül nézzük például a karalábét, amit régebben – és egyes nyelvjárásokban ma is – kalarábénak is hívnak. Egy káposztaféle növényről van szó, ami leginkább Közép-Európában terjedt el, a magyar neve is német eredetű. Ehető nyersen is, és sokféleképpen elkészítve is. Most mi töltött karalábét készítünk, többféleképpen is, mégpedig régi magyar receptek alapján. Már csak a régies nyelvezet miatt is érdemes elolvasni a recepteket, és ne aggódjunk, ha nem ismerjük fel minden alapanyag vagy konyhai eljárás nevét. Tovább>>>