Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Kürtős kalács receptje a XVIII. század végéről

Alinea Gasztro
 

kürtős kalács, dorongos fánk

A kép forrása: www.mek.oszk.hu

Dorongos fánk, más néven botra tekert, kürtöskalács, botkalács. Simai Kristóf 1795 és 1799 között Körmöcbányán lejegyzett kéziratos szakácskönyv első nyomtatott kiadásából idézzük a receptet:

„Végy két verdung szép fejér lisztet, egy meszely forralt tejet, de langy legyen, két vagy három tojás sárgáját, két kalán serélesztőt, ’s ezt tejjel ereszd, ’s sodord fel, ’s töltsd a lisztbe. Végy egy verdung főtt jóféle vajat, olvaszd langyra, ’s töltsd ezt is a liszt közé, és apró (mazola) szöllővel eggyütt verd fel, ’s készíts belőle tésztát, hogy lehessen kinyújtani, a dorongot kend meg vajjal, sodorj vékony hosszú tésztát, és tekerd arra, az eleit ’s végét ragaszd a doronghoz, ’s mint a pecsenyét forgasd lángoló tűznél. Ha megpirult, szépen húzd le a dorongról, és nádmézeld meg.  (Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011., 600. recept)

Korábbi karácsonyi süteményes posztunk: 
Mézeskalács és más csemegék karácsonyra régi receptkönyveinkből

Tartalomhoz tartozó címkék: blog gasztro