Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Az áruló szív - Poe elbeszélése Lugosi Béla előadásában

Alinea Klasszik
2017. 08. 16. 08:14:00
 

Lugosi Béla, Poe, The Tell-Tale Heart, Az áruló szív

 

Egy különleges felvétel: Lugosi Béla (1882-1956) a klasszikus horrorfilmek magyar származású hollywoodi sztárja Edgar Allan Poe elbeszélését olvassa fel. Az áruló szív (The Tell-Tale Heart) című elbeszélés eredetileg 1843-ban jelent meg, számos adaptációja született a némafilmek korától kezdve napjainkig. Posztunkban a novella első bekezdéseit is idézzük.

Edgar Allan Poe Az áruló szív (The Tell-Tale Heart) című novellája Lugosi Béla előadásában:

Így kezdődik Edgar Allan Poe Az áruló szív című története:

"Úgy van, úgy! – ideges, nagyon, nagyon, borzasztóan ideges voltam és vagyok; de miért akarjátok rám fogni, hogy megőrültem? A betegség csak megélesítette érzékeimet – nem pusztította el –, még csak el sem tompította. Különösen a hallásom lett rendkívül éles. Minden neszt meghallottam földön és égen. És sokat meghallottam a pokolból is. Hogy lehetnék hát őrült? Figyeljetek, és azután mondjátok meg, hogy milyen jól vagyok – milyen nyugodtan mesélem el nektek ezt az egész történetet.

Lehetetlen megmondanom, hogyan támadt a gondolat az agyamban; de amikor megfogant bennem, üldözött és hajszolt nappal és éjszaka. Célom nem volt vele. Nem űzött szenvedély. Szerettem az öregembert. Sohasem bántott. Sohasem sértett meg. Nem vágytam az aranyára. Azt hiszem, hogy a szeme volt! Igen, az volt! Az egyik szeme olyan volt, mint a keselyűé – halványkék szem, hályogos. Amikor csak rám nézett, megfagyott bennem a vér; s fokról fokra – lépésről lépésre – eltökéltem, hogy elveszem az öreg életét és így örökre megszabadulok a szeme nézésétől.

Így áll a dolog! Ti azt hiszitek, hogy őrült vagyok. Az őrült nem tud semmiről. De láttatok volna csak engem. Láttatok volna, milyen bölcsen cselekedtem – milyen óvatosan – milyen előrelátón, milyen tettetőn fogtam a munkához." 

(Edgar Allan Poe: Az áruló szív. In: A fekete macska. Pásztor Árpád fordítása. Alinea Kiadó, Klasszik sorozat, 2012., 17-23. oldal)

Poe, A fekete macska, Az áruló szív

A teljes novellát további nyolc klasszikus Poe-történet mellett a Klasszik sorozat A fekete macska című kötetében olvashatod el!

A Klasszik sorozat Az elveszett lélegzet című válogatáskötetében további 11 Poe-novella és A holló című vers is megtalálható. 

Edgar Allan Poe-ról ebben a posztban olvashattok. Itt Babits Mihály Poe-fordításaiból idéztünk. Lugosi Béláról pedig itt írtunk az Alinea Könyvesblogon.

Fedezzétek fel Poe több mint 150 éves, ma is izgalmas, misztikus történeteit! Jó olvasást! 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: ajánló blog klasszik