Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Borháború

Ár:
2.950 Ft
1.475 Ft
Kiadói kedvezmény: 50%
ISBN/vonalkód: 9789639659025
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (1)
Könyv az ipari és a tradicionális termelői borok közti szakadékról
Elérhetőség: Raktáron

Leírás

Az elején úgy tűnt, mindenki nyer a dolgon. A Mondavi-csoport egy különleges minőségű bort készít Franciaországban, a helyi szövetkezet részesül a cég üzleti ismereteiből, Languedoc régió pedig javítja minőségibor-termelő imázsát. Kialakul azonban egy helyi globalizációellenes mozgalom – környezetvédők, kommunisták, újgazdák és vaddisznóvadászok vegyes csapata –, amely megakadályozza az amerikai cég betelepülését. Vezetője a régió egyik legjobb borának készítője. Kijelentését, hogy „a Mondavi bora joghurtból van‟, megismeri az egész világ.

A languedoci faluban kialakult ellentét kiválóan szimbolizálja az ipari és a tradicionális termelői borok közti szakadékot. A Mondavi cég a bor McDonaldizációját jeleníti meg. Fényévnyi a távolság az amerikai hódító szellemet megtestesítő család – akik marsbéli bor termeléséről álmodnak – és a tősgyökeres francia szőlősgazda között, aki mélyen kötődik a földjéhez, annak legkisebb rögét is ismeri. Globális küzdelem ez: az angolszász kapitalizmus és a helyi érdekek védelmezőinek összecsapása, melyben a különböző bortermelői és vállalkozói kultúrák kibékíthetetlen ellentéte is megjelenik. Egyesek azt mondják, hogy ebben a háborúban Franciaország győzött. Pirruszi győzelem, vágnak vissza mások. A languedoci Mondavi-ügy valójában csak egy epizódja a szemünk előtt játszódó borvilágháborúnak.

Olivier Torres könyve, a Borháború elnyerte a L'Expansion Management Review folyóirat Az év tényfeltáró könyve-díját. 

„Számomra egy ötcsillagos könyv, mert
– érdekelnek a borok és a borászat
– egy világméretű kérdést dolgoz fel a lehető legtárgyilagosabban a vitikultúrán keresztül
– rendkívül igényesen és alaposan megírt könyv (logikusan felépített, alaposan végigjárja a felmerülő kérdések és problémák minden aspektusát, a szereplőket „meztelenre vetkőzteti” bemutatva a nyilatkozataik ellentmondásait rávilágítva a lehetséges valós motivációikra)

Remélem sok ilyen könyvet fogok olvasni a jövőben (Michel véleménye a moly.hu-n)

 

Lapozzon bele a könyvbe!

Tartalom
Részlet az Előszóból
Robert Mondavi, a Napa-völgy úttörője
Aimé Guibert, a francia temperamentum
Gérard Depardieu színre lép
A hagyományos francia Amerika-ellenesség

 

Vélemények

5.00
1 értékelés
5
(1)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 5 / 5 csillag!
2018. 12. 20.
Egykori, kőszegi Borkirálynő közgazdász barátnőmet leptem meg a könyvvel, örült neki. Ajánlom mindenkinek, aki a bortermelés nehézségeire, a szőlősgazdákra is gondol miközben a poharát emelgeti.