Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Jó fánkot sütni (nem csak) farsangra

Alinea Gasztro

 

Itt a farsang, a fánksütés ideje. Összegyűjtöttük, milyen fánkok szerepelnek régi magyar receptekben: eláruljuk, nemcsak édes süteményeket találtunk, hanem pástétomokat, előételnek illő falatokat is. Egy több mint 200 éves fánkreceptet meg is mutatunk Simai Kristóf Körmöcbányán lejegyzett kéziratos szakácskönyvének első nyomtatott kiadásából

 

farsangi fánk, régi fánk recept

kép forrása: dallacucina.hu

 

Fánkok a régi magyar konyhában

Fánkrecepteket bőségesen találunk régi szakácskönyveinkben, melyekből kiderül, hogy nemcsak a ma ismert fánkokra használták ezt a kifejezést, hanem tésztába töltött pástétomokra, sós, előételnek illő falatokra is. Németh Zsuzsánánál még a levesek közé is bekerült a fánk: a hasé fánk leves receptjét is megismerhetjük, melynek levesbetétje leginkább különleges húsgombócnak tekinthető. A fánk nevet a kedvelt kürtős kalácsra is használták, ez volt a dorongos fánk (melyről több infó a linken) .

Kedvcsinálónak összegyűjtöttük, milyen sokféle fánk szerepel két régi szakácskönyvben, Simai Kristóf XVIII. század végi, és Németh Zsuzsána XIX. század közepi szakácskönyvében (a számok a recept sorszámát jelölik a könyvekben). 

Fánkok Simai Kristóf szakácskönyvében

A Pástétomok között: 190. Béllett fánkocskák • 191. Béllett pástétomfánk 195. Spárgapástétom, vagyis fánk 215. Pontytejjel töltött fánk • 217. Osztrigafánk • 218. Osztrigafánk osztrigatekenőben • 219. Rizskásapástétom-fánk • 220. Pástétomfánk

A Tortáták és egyéb sütemények között: 585. Serélesztő fánk (vándli) • 586. Serélesztő fánk. Siska fánk • 587. Ugyanaz más módon • 588. Ugyanaz más módon • 589. Ugyanaz más módon • 590. Réteges fánk • 591. Tolyó fánk • 592. Forgácsfánk • 593. Fánk • 594. Parasztfánk • 595. Jó fánkot élesztővel sütni • 596. Közönséges jó fánk • 597. Tejfeles fánk • 598. Serélesztős gölödör • 600. Dorongos fánk (botra tekert, kürtöskalács, botkalács) 

Fánkok Németh Zsuzsána magyar szakácskönyvében

A Húslevesek között: 25. Hasé fánk leves 

A Tésztás ételek között 486. Kávéfánk • 567. Dorongfánk • 568. Tolófánk • 569. Csöröllye • 571. Töltött fahéjfánk • 572. Rántott bodzavirág • 576. Farsangi fánk • 577. Vert farsangi fánk • 578. Nagy dorong fánk • 579. Piskóta fánk 

Az Élesztős sütemények között: 695. Straszburgi fánk

A Torták és csemegék között: 838. Puncs fánkok 846. Ánizs fánk • 847. Csokoládé fánk • 848. Habbal töltött csokoládé fánk • 849. Mandula fánk • 850. Ugyanaz más módra • 874. Apáca fánkok

Simai Kristóf egyik fánkreceptje

Két icce tiszta liszthez végy 3 tojás sárgáját, egy tojásnyi nagyságú írós vajat, egy fakalán serélesztőt, annyi édes felforrott és osztán kihűlt édes tejet. A lisztet tartsd meleg helyen, hogy hideg ne legyen. A tejet ereszd fel a tojás sárgájával, egyfelé vagy egy részre habarván fel. Az írós vajat apróra csipedvén a liszt közé keverd. Csinálj kovászt ezekből, a fakalánnal egyfelé szüntelen kevervén (ha ide ’s oda már jobbra, már balra keverted, nem válik oly jóvá). Teríts le a gyúródeszkára asztalkendőket, és ha megkelt a fánknak való kovász vagy tészta, végy ki belőle egy darabot, terítsd ki (lapítsd ki), tölteléket rakj reá egyenként rakáskákra, ’s azt a tésztának más felével fedd bé, és üvegpohárral metéld úgy ki, a széle a tésztának az üvegpohár alá ne jusson, és azt rakd az asztalkendőre, és azzal ezt fedd bé, hadd keljen meg. Ha jól megkelt, kend ’s hányd a forró vajra, hogy ússzon benne, a többi tésztával is így bánj. Ha egy oldalán már megsült a fánk, fordítsd fel, hogy a más oldala is megsüljön, és kész a jó fánk.  (Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011. 593. recept)

Ha tetszett, nézd meg korábbi gasztronómiai témájú posztjainkat is: például hogyan kell magyar kenyeret sütni, hogyan készült régen a dorongos fánk, vagyis a kürtős kalács.
Régi és új szakácskönyveinkbe webáruházunkban bele is lapozhatsz, s kiadói kedvezménnyel  rendelheted meg őket. 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog gasztro