Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

A nagy Gatsby

Ár:
2.450 Ft
2.082 Ft
Kiadói kedvezmény: 15%
ISBN/vonalkód: 9786155669019
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (2)

Így törünk előre, megyünk az árral szemben, mely szakadatlanul visszasodor a múltba.

Elérhetőség: Jelenleg nem rendelhető

Leírás

F. Scott Fitzgerald világhírű regénye, A nagy Gatsby New York-ba, az 1920-as évek Amerikájának felszínesen csillogó világába vezeti az olvasót. Főhőse, a titokzatos Mr. Gatsby a társasági élet elismert alakjává válik, sikeres, körülrajongott személy. Estélyeinek látványos fényűzése rejtélyes múltat takar, eltitkolt, lassanként feltáruló érzelmekkel és vágyakkal. De mire vezethet az álmok kergetése ebben az önáltató és képmutató világban?

A szerző így ír a titokzatos Gatsbyről

„Vasárnap délelőtt, amikor a part menti falvakban megszólaltak a harangok, a felső tízezer és a félvilág újra meg újra megszállta Gatsby házát, s vidáman mulatoztak kertje pázsitján.
– Szeszcsempész – állapították meg róla ifjú hölgyek, de azért buzgón itták koktéljait, és gyönyörködtek kertje virágaiban.
– Megölt egy embert, mert az megtudta róla, hogy Von Hindenburg unokaöccse és másodunokatestvére az ördögnek. Adj egy rózsát, szívecském, és töltsd ki az utolsó cseppet abba a kristálypohárba.
Egy vasúti menetrend félig üres lapjaira feljegyeztem, kik jártak Gatsby estélyeire azon a nyáron. (...) Az elhalványult írás még mindig jól olvasható, s az én általánosságaimnál világosabb képet ad arról, hogy kik vették igénybe Gatsby vendégszeretetét, és adóztak neki azzal a finom tapintattal, hogy a világon semmit nem tudtak róla.” 

„Ha a személyiség sikeres gesztusok töretlen sorozatából áll, akkor lenyűgöző személyiség volt. Hasonlóan azokhoz a bonyolult műszerekhez, melyek tízezer mérföldről is jelzik a földrengéseket, valami rendkívüli érzékenységgel reagált az élet apró rezdüléseire. S ez nem afféle lagymatag fogékonyság volt, amelyet fellengzősen „alkotói lelkialkatnak” szokás nevezni. Ellenkezőleg: tehetségét olyan romantikus hajlam és töretlen remény alkotta, amivel még soha, senki másnál nem találkoztam, s aligha fogok találkozni.” 

Gatsby hitt a zöld fényben, a mámorító jövőben, amely évről évre mind messzebb távolodik tőlünk. Ha kisiklott is a kezünkből, mit számít? – holnap még gyorsabban futunk, s a karunkat még messzebbre kinyújtjuk... Hogy majd egy szép reggelen... Így törünk előre, megyünk az árral szemben, mely szakadatlanul visszasodor a múltba.

A mű főbb szereplői: Jay Gatsby, Nick Carraway, Daisy Buchanan, Myrtle Wilson, Tom Buchanan, George Wilson, Jordan Baker, Meyer Wolfsheim.

A nagy Gatsby filmben és színpadon

A regény első, némafilmes feldolgozása 1926-ban, egy évvel a könyv megjelenése után készült. (Ez a film még nem lehetett az Oscar-díj jelöltjei között, hiszen az első díjakért az 1927-es és az 1928-es filmek és alkotóik versenyeztek 1929-ben, a rendező, Herbert Brenon a legjobb rendezőnek járó díj három jelöltje között volt egy későbbi filmjével.) 1974-ben Francis Ford Coppola forgatókönyve alapján készült a könyv egyik legismertebb – két Oscar-díjat nyert – feldolgozása, Robert Redford és Mia Farrow főszereplésével. Baz Luhrman 2013-as adaptációjában pedig Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan és Tobey Maguire láthatók a főbb szerepekben, s ez a film is elnyert két Oscar-díjat. 2019-ben a Vígszínház is színpadra állította Fitzgerald kultikus művét a címszerepben Wunderlich Józseffel, szövegkönyvet Vecsei H Miklós készítette, az előadást ifj. Vidnyánszky Attila rendezte. A Miskolci Nemzeti Színházban balettelőadásban dolgozták fel a regényt.

 

A világirodalom egyik meghatározó regényeként számon tartott A nagy Gatsby Máthé Elek klasszikus fordításának Weisz Böbe felújításában jelent meg az Alinea Kiadó Klasszik sorozatában. (A Klasszik sorozat bejutott a Szép Magyar Könyv verseny döntőjébe.)

 

Lapozzon bele A nagy Gatsbybe!
A regény első oldalai
„Nyári éjszakákon zene hallatszott át…‟


A könyv alapján készült film előzetese:

A nagy Gatsbyből nemcsak könyv és film készült, hanem balett is:

 

Hasonló könyveink

Vélemények

5.00
2 értékelés
5
(2)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 5 / 5 csillag!
2022. 02. 28.
| 5 / 5 csillag!
2020. 08. 05.