Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Magyar kenyeret sütni – Simai Kristóf XVIII. századi receptje

Alinea Gasztro
2014. 08. 19. 22:51:20
 
Egy igazi gasztronómiai kuriózumban, Simai Kristóf (piarista szerzetes, drámaíró, akadémikus) 1795-ben Körmöcbányán lejegyzett kéziratos szakácskönyvében szerepel a magyar kenyér receptje. A könyv érdekessége, hogy bár 200 éve írták, de nyomtatásban csak néhány éve jelent meg.
 

A kép forrása: Magyar Néprajzi Lexikon, MEK, OSZK

Valódi gasztronómiatörténeti érdekesség Simai Kristóf szakácskönyve, amely a 18. század végi magyar konyha világába vezet. A Némely étkek készítési módja című könyvében olvasható a paprika és a paradicsom használatának első feljegyzése, és a legelső magyar nyelvű ételleírás, amelyben kukorica is szerepel. A szép, régies nyelvezetű könyvből most a „Magyar kenyeret sütni” című receptet mutatjuk be. 

„Szitálj lisztet, tedd meleg helyre teknyőstöl együtt, hogy a meleg liszt könnyebben keljen. Azomban minden kenyérre egy marok nyomta száraz párkovászt, ’s tedd fazékba, tölts reá langy vizet, tedd melegre, hogy elázzék. Kevés vártatva kézzel oszd széjjel, hadd melegen félóráig, hogy keljen ’s dagadjon fel, vess osztán vagy két marok korpát közéje ’s keverd el jól. Azután végy mintegy fél szakasztó lisztet el a többi közül a teknyőnek egyik végébe; az elázott langy élesztőt szitán szűrd ’s facsard által a kovásznak készített lisztbe, fakalánnal keverd el, ’s verd fel jól úgy, hogy se híg, se sűrű ne legyen.

Hagyd benne a keverőlapickát, vagyis kalanat, hintsd meg felül lisztel, tégy reá kovásznak való kétágú fát, erre osztán meleg téglát, ’s född bé tállal, takard bé jól, ’s tartsd melegen, ’s mintegy 4 ½ óráig hagyd, keljen jól meg. Minden kenyérre végy egy marokka sót, vesd langy vízbe, ’s áztasd meg, ’s annak módja szerént ezen sós vízzel csináld meg az egész kenyérnek való tésztát. Dagaszd a feketét ötször végig, a fehér kenyérnek valót legalább kilencszer végig jól megdagasztván, takard bé jól, ’s tartsd melegen, hogy újra keljen jól meg. Osztán szakaszd ki annak módja szerént, rakd szakasztókra, tartsd meleg helyen, hagyd, keljen meg újra. Nota bene: mihelyst bédagasztottál, a kemencét azomban jó száraz fával vagy nádtekercsekkel fűtteni kell kezdeni úgy, hogy jó forró, de felettébb tüzes ne legyen.

Hányd bé a tésztát, hadd süljön meg annak rendi szerént, ’s midőn megsült, szedd ki egyenként, tojásos vízzel fellül kend meg. Hányd be újra, hogy szép piros ’s fényes színe legyen.” (Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011)

A kép forrása: Magyar Néprajzi Lexikon, MEK, OSZK

 

Lapozzon bele és tudjon meg többet Simai Kristóf szakácskönyvéről! Ha megtetszett, 20 százalék kedvezménnyel megvásárolhatja a Kiadó oldalán. A Régi receptek és szakácskönyvek könyvcsomagban 
30 százalék kedvezménnyel rendelhető meg a könyv Németh Zsuzsána XIX. századi Magyar szakácskönyve és Bogos Zsuzsanna: Fejedelmi lakomák című kötetével együtt.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog gasztro