Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Szamizdatból a filmvászonra: Kutyaszív

Alinea Klasszik
 

Kutyaszív, film, 1988

„Nem, ugyan már, nem mész te el innen semmilyen szabad életbe, minek is hazudnánk – búslakodott a kutya szipogva –, megszoktál itt. Úri kutya vagyok, intelligens lény, belekóstoltam a jobb életbe. Aztán meg mi az a szabadság? Káprázat, füst, fikció... Ezeknek a szerencsétlen demokratáknak a lázálma.” 

Mihail Bulgakov 1925-ben írta a Kutyaszív című kisregényét, azonban évtizedekkel később, a hatvanas években is csak szamizdatként terjeszthették hazájában. Angolul 1968-ban jelent meg először a tudományos-fantasztikus alapgondolatra is építő, az aktuális történelmi kísérletnek görbe tükröt tartó, abszurd, egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató mű. A Szovjetunióban csak 1987-ben kapott zöld utat a kiadása, de ezután hamarosan elkészült a szovjet filmváltozat is. Vlagyimir Bortko filmjét 30 évvel ezelőtt, 1988. november 20-án mutatták be.

Mihail Bulgakov Kutyaszív című kisregényének első filmfeldolgozását Alberto Lattuada olasz rendező készítette, melyet 1976-ban mutattáak be. (A rendezőről és a filmről ebben a korábbi posztunkban írtunk, Lattuada születésének 100 évfordulóján.) 12 évvel később, 1988-ban készült el a mű szovjet filmváltozata. Most ebből mutatunk néhány képet, és néhány jellemző idézetet is a műből, melyekben a furcsa tudományos kísérleteket folytató Preobrazsenszkij professzor jellemzi a még furcsább történelmi helyzetet.

Hogyha azt akarja, hogy jó legyen az emésztése, volna egy jó tanácsom – ne beszéljen evés közben a bolsevizmusról és az orvostudományról. És isten őrizz, hogy ebéd előtt szovjet újságokat olvasson!”

A képeken Preobrazsenszkij professzor szerepében Jevgenyij Jevsztignyejev, Bormental doktor Borisz Pltnyikov, Poligráf Poligráfovics Sarikov, vagyis Gömbös szerepében Vlagyimir Tolokonnikov. (A képek forrása: wikipédia, imdb.)

   
Jelenet A kutyaszív filmből: Gömböc Jelenet A kutyaszív filmből: Gömböc és a professzor

Gömböc, a kutya, a furcsa kísérlet alanya
 

 

Gömböc kutya,
doktor Bormental és Preobrazsenszkij professzor 

 

Jelenet A kutyaszív filmből: Poligráf Jelenet A kutyaszív filmből: Preobrazsenszkij professzor

Gömbös Poligráf Poligráfovics

 

 Preobrazsenszkij professzor

 

„… ha egyszer lesz rá időm, beleásom magam az agykutatásba és bebizonyítom, hogy ez az egész szociális zűrzavar egyszerűen beteges lázálom... De, amit mondani akarok: amikor elkezdődött ez az egész história, miért kezdett mindenki piszkos kalucsniban és csizmában járni a márványlépcsőn? Miért kell a mai napig lelakatolni a kalucsnikat, és még katonát is állítani mellé, nehogy elvigye valaki? Miért szedték fel a szőnyeget a főlépcsőn? Csak nem Karl Marx tiltja meg, hogy szőnyeg legyen a lépcsőn? Csak nem Karl Marxnál van valahol kimondva, hogy a Precsisztyenkán a Kalabuhov-ház kettes lépcsőházát be kell deszkázni, és a hátsó udvaron keresztül kell körbemenni? Kinek kell ez?”

Jelenet A kutyaszív filmből: Poligráf és a professzor Jelenet A kutyaszív filmből: Poligráf elvtársi körben

Preobrazsenszkij professzor és kísérletének alanya

 

Gömbös Poligráf Poligráfovics elvtársi körben

 

Jelenet A kutyaszív filmből: a professzor telefonál Jelenet A kutyaszív filmből: Poligráf gondolkodóban

Preobrazsenszkij professzor: (...) Vitalij Alekszandrovics, a műtétje elmarad. ...

 

Gömbös Poligráf Poligráfovics

 

(...) Vitalij Alekszandrovics, a műtétje elmarad. Hogy? Nem, végleg elmarad. Mint ahogy az összes többi műtét is. Azért, mert beszüntetem a működésemet Moszkvában, és egyáltalán Oroszországban... Most kerestek fel négyen, egyikük férfinak öltözött nő, kettő revolverrel felfegyverkezve, és terrorizáltak a lakásomban azzal a szándékkal, hogy egy részét elvegyék. (...) Bocsásson meg... Nincs módomban, hogy elismételjek mindent, amit mondtak. Ki nem állhatom a sületlenségeket. Elég annyit mondanom, hogy azt javasolták, mondjak le a vizsgálóról, más szóval abba a kényszerhelyzetbe hoztak, hogy ott kellene megoperálnom önt, ahol eddig a nyulakat boncoltam. Ilyen feltételek mellett nemcsak hogy nem tudok, de nincs is jogom dolgozni. Ezért beszüntetem tevékenységemet, bezárom a lakásomat, és Szocsiba utazom. A kulcsokat pedig átadom Svondernak. Operáljon ő.

Az idézetek forrása: Mihail Bulgakov Kutyaszív című kisregénye, Hetényi Zsuzsa fordítása. A könyv az Alinea Kiadó Klasszik sorozatának tizedik köteteként jelent meg, a címadó kisregény mellett Bulgakov további három elbeszélést (A beszélő kutya, Az alkoholizmus hasznáról és a Bíborsziget) is tartalmazza, valamennyi Hetényi Zsuzsa fordítása.

   
Kutyaszív, Bulgakov, plakát
A Kutyaszív 1988-as filmváltozatának egyik plakátja.
Tartalomhoz tartozó címkék: blog klasszik