Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Harc a szalamandrákkal

Ár:
2.480 Ft
2.099 Ft
Kiadói kedvezmény: 15%
ISBN/vonalkód: 9789639659391
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (2)

Sajátos humorú utópia, kíméletlen torzképe a vesztébe rohanó emberiség vakságának

Elérhetőség: Raktáron

Leírás

A szumátriai szigetvilágban tett utazása során Van Toch Kapitány egy különös, emberre emlékeztető állatfajjal találkozott. Akkor még nem sejtette, hogy felfedezése és a szalamandrák képességeinek kiaknázása a világot romba döntő folyamatokat indít el. A Harc a szalamandrákkal sajátos humorú, ironikus utópia, keserű és kíméletlen torzképe a vesztébe rohanó emberiség vakságának.

 

Karel Čapek vigyorgó világvége-víziója egy ártalmatlannak tűnő új állatfaj felfedezéséről.‟  (Idézet a regényt színpadra alkalmazó Stúdió K Színház ismertetőjéből.)

 

„Olykor vitatták, hogy legbizarrabb, talán legpesszimistább és legmulatságosabb fantasztikus regénye, a Harc a szalamandrákkal vajon a kommunizmus vagy a fasizmus paródiája-e. A szalamandrák felettébb értelmes kétéltűek, tudnak írni, olvasni, ismerik az egyszeregyet, olyan műveltek, mint „az átlagos cseh kispolgárok. – De ezek nem embernek való életet élnek. Kollektívek. És a kollektív mindig ijesztő Čapeknek, akár jobb-, akár baloldalon hirdetik. A szalamandra nem tehet róla, hogy szalamandra, de aki egyszer szalamandra, az nem ember. Ez a mulatságos regény a liberalizmus vészjele a mindent elárasztó, jóhiszemű elállatiasodás ellen.‟  (Hegedűs Géza: Világirodalmi arcképcsarnok)

 

Megrendítő vízió 1936-ból a hamarosan bekövetkező borzalomról, hosszú évekig tartó értelmetlen vérengzésről, a hatalmi tébolyról, a nyereség mindenhatóságáról, a gazdasági fejlődés őrületéről. ... Zseniális és lenyűgöző.‟ (Szandra_R véleménye a moly.hu oldalon)

 

Profithajhászás, hataloméhség, végzetes szűklátókörűség. Nagyjából ezek jellemzik az emberiség és a szalamandrák viszonyát abban a könyvben, amin egyszerre röhögtem hangosan a metrón munkába menet és futkosott tőle á hátamon a hideg. Közben folyamatosan gondolkoznom kellett azon, hogy kik is a szalamandrák, ma hogyan hívjuk őket és párhuzamosan azon, hogy egyáltalán léteztek-e a regény értelmében a szalamandrák vagy a bánásmód hatására lettek azzá. ... Nagyon tetszett a stílusa. A néha felbukkanó narrátor váltakozása a beollózott újsághírekkel olyan érzést keltett, mintha egy eltévedt időutazó mesélné a történetet. ... Az egyik legszórakoztatóbb és legelgondolkodtatóbb regény, amit valaha olvastam.‟  (Jacket véleménye a moly.hu oldalon) 


A regény eredeti, cseh címe: Válka s mloky (Mi vagy ők). Magyarul a Mi vagy ők -- utánunk a szalamandrák címen is megjelent Pozsonyban, 1937-ben, az Eugen Prager Könyvkiadónál.

 

Lapozzon bele a könyvbe!

Tartalom
Van Toch kapitány furcsán viselkedik

Vélemények

5.00
2 értékelés
5
(2)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 5 / 5 csillag!
2022. 06. 21.
Ritka a vicces disztópia, de Čapeknek valahogy ezt is sikerült elérnie.
| 5 / 5 csillag!
2020. 07. 07.
Termék címkék: cseh irodalom