Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
   

Meghalt Lee Iacocca

Elhunyt Lee Iacocca, aki az egyik legismertebb vállalatvezető volt. Már a Ford Mustang alkotójaként is hírnevet szerzett, de közismertté és elismertté akkor vált, amikor a nyolcvanas években megmentette a csőd szélére került legendás amerikai autógyárat, a Chryslert. Tovább>>>

Lee Iacocca menedzserként lett ismert és elismert, majd több népszerű könyvet írt, az életének utolsó évtizedeiben társadalomkritikájáról lett ismert és felmerült amerikai elnökjelöltsége is. A Vezetőink, hol vagytok? című könyvét az Alinea Kiadó adta ki magyarul. Az önéletrajzi könyvéről halála kapcsán azt írja a  444: „Iacocca hamar besztszellerré lett, több ezer magyar könyvespolcra, így a családoméra is felkerült önéletrajzában egészen kedélyesen emlékszik meg kirúgásáról.

Lee Iacocca 1924-ben olasz bevándorlók gyermekeként született Pennsylvaniában. Szegény családban nőtt fel. Apjának ugyan volt egy kis hotdog-üzlete, de később elvesztette minden pénzét. Minden bizonnyal innen eredt Lee Iacocca kockázatkerülő magatartása és az, hogy elvetette a pazarlást.

Az első munkahelye a Ford volt, ahol 32 évet dolgozott. Részt vett a műfajteremtő Ford Mustang kifejlesztésében. Iacocca gyorsan lépdelt előre  a ranglétrán, 1970-ben már ő a cég első számú vezetője, az elnöke. Nyolc év után azonban összeveszett az alapító unokájával ifjabb Henry Forddal, és távoznia kellett. Nem esett kétségbe, átment a harmadik legnagyobb autógyárhoz, a Chryslerhez, és rákövetkező évben már a vezérigazgatója lett, így ő válhatott a cég megmentőjévé. 

***

„Én vagyok az egyetlen fickó ebben az országban, akinek elege van abból, ami történik? Hova a pokolba tűnt a harci kedvünk? Torkunk szakadtából kellene tiltakoznunk. Van egy rakás fickónk, akik anélkül, hogy bármi elképzelésük lenne, államunk hajóját éppen egy sziklaszirtnek kormányozzák, vállalati gaztevőink, akik kilopják még a szemünket is, sőt még egy hurrikán után sem vagyunk képesek rendbe szedni a dolgokat, nemhogy hibrid autót építeni. De ahelyett, hogy méregbe gurulnánk, mindenki csak ül, és a fejét csóválja, miközben a politikusok azt mondják: Tartsuk az irányt! Tartsuk az irányt? Biztos viccelnek. Ez Amerika, nem az istenverte Titanic. Adok egy jó tanácsot: Szabadulj meg a feleslegtől!” (Vezetőink, hol vagytok?, 2010, 15. oldal)

 

Keresés az oldalon
Kiemelt termékek
4.450 Ft 3.560 Ft
3.450 Ft 2.760 Ft