Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
   

110 éve született a Büszkeség és balítélet első mozifilmváltozatának sztárja

Alinea Klasszik
2014-09-29 10:10:00
 
110 éve született a Büszkeség és balítélet első mozifilmváltozatának női sztárja
 
Laurence Olivier partnereként ő volt az első Elisabeth Bennet a filmvásznon. 110 éve született Greer Garson (1904-1996) Oscar-díjas brit-amerikai színésznő. A Metro–Goldwyn–Mayer egyik alapítója hívta Amerikába, ahol a 40-es évek egyik filmsztárja lett. Hét Oscar-jelölés és az Oscar-gálák történetének leghosszabb beszéde is a nevéhez fűződik.
   
Büszkeség és balítélet, film 1940, Laurence Olivier, Greer Garson
A Büszkeség és balítélet 1940-es amerikai filmváltozatának plakátja. (A kép forrása: http://www.art.com/)

Greer Garson (teljes nevén Eileen Evelyn Greer Garson Fogelson) 1904. szeptember 29-én született Londonban, apai ágon skót, anyai ágon írországi felmenői vannak. A harmincas években már sikeres színpadi színésznő volt Angliában, és az újdonságnak számító televízióban is szerepelt, amikor egy amerikai producer, a Metro–Goldwyn–Mayer filmstúdió egyik alapítója, Luis B. Mayer felfedezte.  Mayer felkérése az Egyesült Államokba ment és 1937-ben leszerződött az MGM-hez. Első filmszerepe (a Good by Mr. Chips!, magyarul: Isten vele, tanár úr! című filmben) azonnal Oscar-díj jelölést is hozott számára, azonban abban az évben Vivien Leigh kapta a díjat az Elfújta a szél főszerepéért.

Összesen hétszer jelölték Oscar-díjra, ebből öt egymást követő évben is (1941 és 1945 között), ami rekord a díj történetében. 1942-ben a Mrs. Miniver című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb női alakításért járó díjat, melyhez még egy rekord kötődik: a díj átvételekor tartott köszönőbeszédét a leghosszabbként tartják számon az Oscar-gálák történetében (öt és fél perccel a Guiness Rekordok Könyve szerint), s ezt követően az akadémia korlátozta a beszédek maximális hosszúságát.

Greer Garson első filmszerepei között volt 1940-ben Jane Austen regénye, a Büszkeség és balítélet első mozifilmváltozatának női főszerepe. A közkedvelt regénynek sok feldolgozása készült, számos TV-filmsorozat (az első 1938-ban, a máig legkedveltebb 1995-ben, Colin Firth és Jennefer Ehle főszereplésével) és eddig két mozifilm is: 1940-ben, majd 2005-ben. Az 1940-es fekete-fehér amerikai filmet Robert Z. Leonard rendezte, akinek három évvel korábbi A nagy Ziegfried című filmje Oscar-díjat nyert. A 74 évvel ezelőtti Büszkeség és balítélet film egyben Jane Austen regényének második feldolgozása volt, az 1938-as TV-sorozat után. A főszereplők az akkori sztárok, Elizabeth Bennetként Greer Garson, Mr. Darcy szerepében pedig a kétszeres Oscar-díjas, sokak által a XX. század egyik legnagyobb férfiszínészének tartott Laurence Olivier. (Az Oscar-díjak történetében egyébként Laurence Olivier is rekordet: kilencszer jelölték a legjobb férfi főszereplő díjára, s más kategóriákban is kapott jelöléseket, összesen 13-at.) A filmet Magyarországon Talpig úriember címmel mutatták be. Mutatunk néhány képet a filmből:

  Büszkeség és balítélet, film, 1940, Greer Garson, Elizabeth Bennet Büszkeség és balítélet, film, 1940, Greer Garson, Elizabeth Bennet  
  A baloldali képen a Bennet-család a Büszkeség és balítélet 1940-es amerikai filmváltozatában: középen Mary Boland Mrs. Bennetként, körülötte: Edmund Gwenn (Mr. Bennet), Maureen O'Sullivan (Jane), Marsha Hunt (Mary), Greer Garson (Elizabeth), Ann Rutherford (Lydia), Heather Angel (Kitty). A jobboldali képen Greer Garson partnere Edmund Gwenn (Elizabeth apja, Mr. Bennet szerepében).
 
 
  Büszkeség és balítélet, film, 1940, Greer Garson, Elizabeth Bennet Büszkeség és balítélet, film, 1940, Greer Garson, Elizabeth Bennet, Laurence Olivier, Mr. Darcy  
  Greer Garson Elizabeth Bennetként a a Büszkeség és balítélet 1940-es filmváltozatában. A jobboldali képen Laurence Olivier (Fitzwilliam Darcy) társaságában.
 
 
  Büszkeség és balítélet, film, 1940, Greer Garson, Elizabeth Bennet Büszkeség és balítélet, film, 1940, Greer Garson, Elizabeth Bennet, Laurence Olivier, Mr. Darcy  
  Az első képen Edna May Oliver, a 30-as évek közkedvelt karakterszínésznője Lady Catherine de Bourgh szerepében Greer Garson partnere. A jobboldali képen Greer Garson és Laurence Olivier.   
 
  Büszkeség és balítélet, film, 1940, Greer Garson, Elizabeth Bennet, Laurence Olivier, Mr. Darcy  
  Greer Garson és Laurence Olivier, mint Elizabeth Bennet és Fitzwilliam Darcy, a Büszkeség és balítélet első mozifilmváltozatában, 74 évvel ezelőtt.
 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog klasszik
Keresés az oldalon
Kiemelt termékek
2.450 Ft 1.960 Ft
3.450 Ft 2.760 Ft
4.950 Ft 4.455 Ft
2.950 Ft 2.360 Ft