Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

A nagy Gatsby már a tévében is

Alinea Klasszik
2014. 09. 06. 23:00:00

A nagy Gatsby, F. Scott Fitzgerald, Leonardo Dicaprio, Carrey Mulligan

 

A tavalyi nyár egyik sikerfilmje, A nagy Gatsby legutóbbi filmváltozata, Leonardo DiCaprioval és Carey Mulligannal a főszerepben megérkezett a tévécsatornákhoz: vasárnap este mutatja be az HBO. Ennek apropóján mutatunk néhány képet a filmből és a kulisszák mögül, és pár részletet a regényből is: milyennek írta le a szerző a titokzatos Mr. Gatsbyt.

A nagy Gatsby, Gatsby, Leonardo Dicaprio kép

„Ha a személyiség sikeres gesztusok töretlen sorozatából áll, akkor lenyűgöző személyiség volt. Hasonlóan azokhoz a bonyolult műszerekhez, melyek tízezer mérföldről is jelzik a földrengéseket, valami rendkívüli érzékenységgel reagált az élet apró rezdüléseire. S ez nem afféle lagymatag fogékonyság volt, amelyet fellengzősen „alkotói lelkialkatnak” szokás nevezni. Ellenkezőleg: tehetségét olyan romantikus hajlam és töretlen remény alkotta, amivel még soha, senki másnál nem találkoztam, s aligha fogok találkozni.” 

Leonardo DiCaprio, a 2013-as film Jay Gatsbyje

„Vasárnap délelőtt, amikor a part menti falvakban megszólaltak a harangok, a felső tízezer és a félvilág újra meg újra megszállta Gatsby házát, s vidáman mulatoztak kertje pázsitján.
– Szeszcsempész – állapították meg róla ifjú hölgyek, de azért buzgón itták koktéljait, és gyönyörködtek kertje virágaiban.
– Megölt egy embert, mert az megtudta róla, hogy Von Hindenburg unokaöccse és másodunokatestvére az ördögnek. Adj egy rózsát, szívecském, és töltsd ki az utolsó cseppet abba a kristálypohárba.
Egy vasúti menetrend félig üres lapjaira feljegyeztem, kik jártak Gatsby estélyeire azon a nyáron. (...) Az elhalványult írás még mindig jól olvasható, s az én általánosságaimnál világosabb képet ad arról, hogy kik vették igénybe Gatsby vendégszeretetét, és adóztak neki azzal a finom tapintattal, hogy a világon semmit nem tudtak róla.” 

A nagy Gatsby, F. Scott Fitzgerald, Elisabeth Debicki A nagy Gatsby, F. Scott Fitzgerald, Leonardo Dicaprio, Carrey Mulligan, Joel Edgerton
Két partijelenet a filmből: az elsőn a középpontban Jordan Baker (Elisabeth Debicki alakításában), a másodikon a vendéglátó Gatsby és a Buchanan házaspár, Daisy és Tom (Leonardo DoCaprio, Carrey Mulligan és Joel Edgerton). 

„– Sok-sok éven át nem találkoztunk – mondta Daisy a tőle telhető legtárgyilagosabb hangon.
– Öt éve lesz novemberben.
Egy percre elnémultunk Gatsby gépiesen pontos válasza hallatán. 

(...)
Álmai ragyogóbbak voltak, mint hogy annak Daisy vagy bárki más megfelelhetett volna. Elementáris erővel vetette bele magát szenvedélyébe, még meg is tetézte, s felékesítette mindazzal a csillogással, amelyet az élet elésodort. Nincs olyan tűz vagy frissesség, amely egyenértékű tudna lenni azzal, amit egy férfi a szívében légvárként felépít önmagának. Néztem őt, és láttam rajta, hogy megpróbál alkalmazkodni a valósághoz.”

A nagy Gatsby, F. Scott Fitzgerald, Leonardo Dicaprio, Carrey Mulligan

Daisy és Gatsby a filmben: Carrey Mulligan és Leonardo DiCaprio

Gatsby hitt a zöld fényben, a mámorító jövőben, amely évről évre mind messzebb távolodik tőlünk. Ha kisiklott is a kezünkből, mit számít? – holnap még gyorsabban futunk, s a karunkat még messzebbre kinyújtjuk... Hogy majd egy szép reggelen...
Így törünk előre, hajózunk az árral szemben, mely szakadatlanul visszasodor a múltba.

A nagy Gatsby, F. Scott Fitzgerald, Leonardo Dicaprio

Leonardo DiCaprio Jay Gatsbyként

A nagy Gatsby, Isla Fisher, Baz Luhrmann A nagy Gatsby, Leonardo Dicaprio, Baz Luhrmann  

Baz Luhrmann rendező a forgatáson, Leonardo DiCaprio, illetve Isla Fisher társaságában

A nagy Gatsby, Leonardo Dicaprio, Baz Luhrmann A nagy Gatsby, Leonardo Dicaprio, Baz Luhrmann

Leonardo DiCaprio és Baz Luhrmann a Cannes-i Filmfesztiválon

A nagy Gatsby, Leonardo Dicaprio, Baz Luhrmann, Carrey Mulligan, Tobey Maguire, Elisabeth Debicki, Isla Fisher, Joel Edgerton, Cannes

Stábfotó Cannes-ban: Carrey Mulligan (Daisy Buchanan), Tobey Maguire (Nick Carraway), Leonardo DiCaprio (Jay Gatsby), Elisabeth Debicki (Jordan Baker), Catherine Martin (a film két Oscar-díjat nyert látvány- és jelmeztervezője), Baz Luhrmann (rendező), Isla Fisher (Myrtle Wilson), Joel Edgerton (Tom Buchanan alakítója a filmben).

Az idézetek forrása: F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby. Alinea Kiadó, Klasszik sorozat, 2012. A könyv oldalán további részletek olvashatók a Lapozz bele! rovatban.
A képeket A nagy Gatsby 2013-as filmváltozatának képeiből, a forgatáson, illetve a film Cannes-i filmfesztiválon készült fotói közül válogattuk. (Forrás: fanpop.com)

Tartalomhoz tartozó címkék: blog klasszik