Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Krúdy a karácsonyi álmokról

Alinea Könyvajánló
2015. 12. 19. 16:07:39

 

Krúdy Gyula Álmoskönyve szerint szerint a karácsony minden könyv szerint jó jel, a december pedig sok örömet jelent álmainkban. Fenyvest látni: szerelem, fenyő magvát enni: mindenkinek jó. A karácsonyi időszakhoz kapcsolódó álomfejtésekből idézünk a közkedvelt Álmoskönyvből, melyről így vallott a szerző:  „Inkább a saját mulattatásomra, inkább hosszú telek csendes eljátszadozására, esti órák halk elfuvolázására szerkesztettem ez álmoskönyvet, mint azért, hogy bárki is hitelt adjon a következő soroknak. Álom: játék, mint az élet… Néha komolyra fordul a játék. Az élet is, az álom is.”.

Álmoskönyv, Krúdy Gyula, álomfejtés

Az adventhez, karácsonyhoz kapcsolódó álmok magyarázatai (Részletek Krúdy Gyula Álmoskönyvéből)

Apával karácsony éjszaka találkozni: gyermekáldás. Adventben: gondosság. 

Kiskarácsonykor baromistállóban aludni: gyermekáldás.

Adventben (karácsony előtt) darázs: hosszú tél jegye.

Adventben a festett, de szép arc: farsangkor lakodalmat jelez. Adventben ha adósságod ezüstpénzzel fizetted: hosszú életkor.

Asszony: Nyilasban: öröm. Bak havában: új szerelem. Vízöntő havában: a padláson egerek vannak. (Régi magyar álmoskönyv)  Adventben: álmatlan éjjel.

Fenyves Szerelem. Fenyőfa magvát enni: mindenkinek jó.

Lucfenyő Alföldi embernek utazás.

Havat látni: rövid betegség. Az 1799-es könyv szerint: havazás: vigadozás. Felette sűrű havazás: nagy haszon. Hóember: terhesség és szerelem. Havat havas hegyen látni: levél, jó hír, változás. Nagy halom hó mellett elmenni: jó feleletet várhatsz. Kerner szerint: nagy hó: jegyez érzékiséget is. Ugyanott: hóban mezítelenül járni és ennek örvendezni: egy titkos szerelem jele.

Hal Ajándékba kapott hal: gazdagság. Halat enni: férfinak jelent asszonyi hajlandóságot, asszonynak könnyű szülést. A különös álmokból: hal, amely jönne messze tengerekről és bennünk elrejtőzködne, jegyez szerelmeskedést. (Freud professzor szerint a hal mutatja ősi állapotunkat, amely szerint a halnak a nők álmában ősemberi jelentősége van.) Egy öregasszony (R. M.) szerint: hallal hálni: nem rossz. Halat sütni: egészség. Útonjáró álmában hal jegyez változást a kitűzött célban.

A szerző gasztronómiai érdeklődése az Álmoskönyvben is megjelenik, a hal-álommal külön kis esszében foglalkozik Krúdy az Álmoskönyvben. Ebből is idézünk:

„A halak okozta álmok közül talán a legegészségesebbek azok, amelyek gyors, hegyi folyók halaitól származnak. Ilyenkor borkereskedőkkel utazik az ember álmában a határszél felé, és olyan piros arccal ébred fel, mintha valóban sok bort ivott volna ama úszni vágyó halak tiszteletére. A hegyi pisztráng, ha nem nagymértékben fogyasztjuk vacsorára, rendszerint könnyű, kerekeken járó álmokat hoz. Ugyanez a tulajdonsága van más hegyvidéki halaknak is – az ember oly könnyedén gurul le álmában a legmagasabb hegyről, mintha legalábbis szárnya volna.”  (Krúdy Gyula: Álmoskönyv. Alinea Kiadó, 2014. 133-134. o.)

Krúdy Álmoskönyvének keletkezésének hátterével foglalkoztunk ebben a korábbi posztunkban. Krúdy-sorozatunk köteteibe bele is olvashattok honlapunkon a könyvek Lapozz bele! rovatánál. 

Tartalomhoz tartozó címkék: ajánló blog