Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Király Tamás, a divatkirály 62 éves lenne

2014. 09. 13. 08:33:00

 

   

kép

Király Tamás, a magyar divat fenegyereke volt, azon kevesek egyike, akikre a nemzetközi szakma is felnézett. E cikk írásakor lenne 62 éves, ha másfél évvel korábban brutálisan meg nem ölik. Egyesek szerint már várta a halált, de ha ez igaz is, nem hiszem, hogy ilyen halálra vágyott. 

A divatnak, mint sok másnak is, megvannak a nemzetközi központjai. A kívülről, távolról jövők mindig hátrányban vannak, különösen, ha egy részben elzárt, az egyéni kezdeményezéseket inkább kordában tartani akaró, nem pedig azokat támogató világban nőtt fel. Király Tamásnak sikerült, nemzetközi szinten is elismerték.

Király Tamás nem divattervező volt, hanem divatművész, aki műtárgyakat alkotott. Egyéni látásmóddal, munkamódszerekkel dolgozott, egy saját, egyéni világot alkotott. Alkotott volna tovább is, ha egy este nem enged be a Baross utcai lakásába egy olyan idegent, akit nem kellett volna …

Ma lenne 62 éves. Mi a műveiről készült fényképekkel köszöntjük, és egy rövid írással Fazekas Orsolyától, a róla szóló Csak vállfákat hozzatok! című könyv szerzőjétől.

 

A könyv utóélete

Majdnem öt hónap telt el azóta, hogy 2014 áprilisában megjelent a könyvünk Király Tamásról, a „Csak vállfákat hozzatok!” A „királyi” többes azt jelenti, hogy én csak – hasonlóan a médiumokhoz, akiken keresztül holt lelkek beszélgetnek földi világunkban létező hozzátartozóikkal – leírtam mindazt, ahogyan a barátai emlékeznek rá. Velük, általuk, magától íródott a könyv. És nagyon megható volt, amikor még ők köszönték meg, hogy megírtam.

Azóta sokan olvasták. Méltatta a Pumpkin Paradise, a hvg.hu, a „Top öt divattémájú könyv” közé sorolták. Rengeteg üzenetet kapok a mai napig ismerősöktől, ismeretlenektől, idézek kettőt:

Engedd meg, hogy gratuláljak a könyvedhez. A nyári szabadság alatt elolvastam. Érdekes volt számomra, mert egy olyan világot ismertem meg a könyved által, ami tőlem meglehetősen távol áll. Remek élmény volt. Még egyszer gratulálok.”

Orsi, baromi jó lett a könyv! A húgommal együtt néztük, ő a legjobb iránytű művészeti kérdésekben, és eszméletlen jónak találjuk - mindketten! A tördelés, de már a fejezetekre-bontás is mindkettőnknek bejött - IMÁDJUK, két emberből kettő! BTW, jók a címek! Plusz, a képek isteniek: történetet mesélnek és nem illusztrációk. Nagyszerű munkát végeztél! És eszembe sem jut azt mondani, hogy tök jó, hogy hozzád került ez a projekt, hisz eleve te találtad ki, hogy legyen! Gratulálok, pátosz nélkül, tényleg, a legmélyebb tisztelettel.

Volt, aki azt mondta, tetszett neki, de nem ilyen jellegű művet várt. Sok barátom, ismerősöm kéri, hogy dedikáljam a könyvet: ilyenkor mindig zavarba jövök… Továbbra sem vagyok író, habár azt remélem, egyszer majd leszek. Egy könyvtől ugyanúgy nem lesz senki író, mint ahogyan két Király Tamás Fashion Show után én sem tartom magam modellnek.

Tamás él. Él a könyv által, él a 2014. évi Fashion Awards Díjátadó Gálán bevezetett Király Tamás különdíj által, a ruhái, a művészete által.

Fazekas Orsolya

 

   
   
A képek forrása a Király Tamás Facebook oldal.
Tartalomhoz tartozó címkék: blog