Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Lugosi Béla, a horrorfilmek magyar sztárja

Alinea Klasszik
2014. 08. 15. 21:56:00

 

Lugosi Béla

58 évvel ezelőtt hunyt el Lugosi Béla, eredeti nevén Blaskó Béla Ferenc Dezső (Lugos, 1882. október 20. – Los Angeles, 1956. augusztus 16.). Magyarország hajdani területén, a Temes megyei Lugoson született.
A kezdetektől érdekelte a színészet, különböző színtársulatokban játszott, majd szerepelt magyar némafilmekben. Olt Arisztid néven többek között Lord Henry Wottont alakította Az élet királya című mozifilmben, Oscar Wilde egyetlen regénye, a Dorian Gray arcképe 1918-as feldolgozásában.

Később Németországban is filmezett, majd Amerikába ment, ahol Drakula szerepe hozta meg számára az ismertséget: 1927-ben Los Angelesben ötszázszor játszotta a darab címszerepét, majd 1931-ben az Universal filmre is vitte a történetet.

Lugosi Béla a klasszikus horrorfilmek sztárja lett, számos filmben játszott együtt nagy riválisával, egyben jó barátjával Boris Karloffal. Edgar Allan Poe több művének filmadaptációjában is szerepelt a harmincas-negyvenes években: A Morgue utcai gyilkosságok (1932), A fekete macska (1934), A holló (1935), A fekete macska (1941). Mutatunk néhány képet ezekből a filmjeiből.

A fekete macska plakátja Lugosi Béla a főszerepben A fekete macska film plakátja (Lugosi Poe művében)

A fekete macska (1934) Lugosi Béla és Boris Karloff főszereplésével.

A holló A holló

A holló (1934): a főszerepben itt is Lugosi és Karloff, a női főszereplő Irene Ware.

Lugosi Béla 73 évesen, 1956 augusztusában hunyt el. Emlékét csillag őrzi Hollywoodban a Hírességek Sétányán, és – ezt sajnos kevesen tudják – Budapesten a Városligetben is van egy mellszobra.

 
Lugosi Béla csillaga a hollywoodi Hírességek Sétányán   Lugosi Béla dedikált fotója

Lugosi Béla csillaga a hollywoodi Hírességek Sétányán

Lugosi Béla dedikált fotója

   
Lugosi Béla és Boris Karloff Lugosi Béla mellszobra a Városligetben
Lugosi Béla és Boris Karloff Lugosi Béla mellszobra a Városligetben  

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog klasszik