Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Alinea könyvesblog

Érdekességek, további információk könyveinkről, szerzőinkről. Fedezze fel könyveinket!

2021. 02. 13. 16:56:18
Apácakalács, más néven apácafing Ezen a címen írt cikket a Magyar Konyha Online az apácafánk nevű édességről, melynek másik neve elsőre furcsán hangozhat: apácafing. Ennek első magyar nyelvű receptjét Simai Kristóf írta le a Némely étkek készítési módja címen megjelent könyvében. Az étel szerepel a bő évszázaddal későbbi kiadású, sok kiadást megért, Czifray István nevével fémjelzett Magyar nemzeti szakácskönyvben is. A Magyar Konyha Online cikke elérhető itt. (A kép forrása az MKO cikk.)
2021. 01. 10. 00:00:00 Alinea Gasztro
 

Itt a farsang, a fánksütés ideje. Régi magyar receptekben nemcsak édes süteményeket találhatunk fánk néven, hanem pástétomokat, előételnek illő falatokat is. Bemutatunk egy több mint 200 éves magyar fánkreceptet Simai Kristóf Körmöcbányán lejegyzett szakácskönyvéből. Tovább>>>

2014. 12. 06. 12:36:00 Alinea Gasztro
 

mézeskalács, fűszeres mézeskalács, régi recept

 

Karácsonyi süteményrecepteket válogattunk: mézeskalács, kürtőskalács, gesztenyetorta és marcipán régi magyar receptek szerint. Tovább>>>

2020. 12. 18. 15:15:42

A december 21. (hétfő) 11 óráig beérkező (készleten levő termékekre vonatkozó) megrendeléseket aznap átadjuk az MPL-nek kiszállításra. Ezeket a csomagokat várhatóan december 22-én kiviszik, de nem tudjuk garantálni, hogy minden csomag meg is érkezik kedden. A következő nap (szerdán) még teljes munkaidőben dolgozik az MPL, így az esetleg késő csomagokat várhatóan aznap kézbesítik.

2020. 10. 13. 08:41:38
A hatvanas évek elején Szilvási Lajos kigondolt egy történetet, elkezdte írni, be is fejezte regényét, de az mégsem jelenhetett meg. A kéziratot szerencsére megőrizték egy múzeumi raktárban, így nem kallódott el. Könyvesboltok polcaira kerülő könyv csak most lett belőle, közel 60 évvel a megírása után.
Az ormokon egy isten alszik című regény főszereplője – Major Pál – Budapesten élt az ötvenes években. Éppen egy nemzetközi sportversenyre indult volna, amikor kitör a forradalom. Tevékeny szerepet nem vállal, de így is nagy árat fizet: meghal a szerelme és ő is megsebesül. Súlyos betegen külföldre kerül, ahol megismerkedik egy másik  szabadságáért küzdő – nép fiaival, és beáll harcolni közéjük… További információ.
2020. 08. 22. 00:00:00
A gasztronómiában a nyár a friss zöldségek időszaka.  A sok zöldség közül nézzük például a karalábét, amit régebben – és egyes nyelvjárásokban ma is – kalarábénak is hívnak. Egy káposztaféle növényről van szó, ami leginkább Közép-Európában terjedt el, a magyar neve is német eredetű. Ehető nyersen is, és sokféleképpen elkészítve is. Most mi töltött karalábét készítünk, többféleképpen is, mégpedig régi magyar receptek alapján. Már csak a régies nyelvezet miatt is érdemes elolvasni a recepteket, és ne aggódjunk, ha nem ismerjük fel minden alapanyag vagy konyhai eljárás nevét. Tovább>>>
2020. 08. 05. 00:00:00 Alinea Klasszik

 

maupassant, az örökség, 170 éve született, 1850

 

Guy de Maupassant (1850-1893) francia író, a modern novella egyik atyja 170 évvel ezelőtt, 1850. augusztus 5-én született. „Nála tetőződött a nyugati polgári irodalom. – írta Hegedűs Géza Világirodalmi arcképcsarnokában. Tőle idézünk néhány gondolatot a novella mesteréről, a társaság és a nők kedvencéről, az életművészről, aki alig több mint tíz éves írói pályája alatt igen sok maradandót alkotott.  Tovább>>> 

 

2020. 06. 01. 00:00:00 Alinea Könyvajánló
Nyári könyvajánló az Alinea Kiadótól

Végy egy jó könyvet, keress egy árnyas fát egy parkban vagy egy erdei tisztáson, helyezkedj el kényelmesen, és merülj bele az olvasásba! Ehhez ajánlunk most 4+4 regényt, köztük sokak bakancslistáján szereplő, kihagyhatatlan, szórakoztató klasszikusokat!
Tovább>>>

2020. 07. 20. 18:41:00 Alinea Gasztro
 
barackfagylalt, régi fagylalt recept, gyümölcsfagylalt

Simai Kristóf a XVIII. század végén Körmöcbányán lejegyzett, kéziratos szakácskönyvében 12-féle, többségében gyümölcsből készült fagylalt receptje szerepel. Ekkor még váltakozva használták az aludt” és a fagylalt” kifejezéseket ezekre a hideg édességekre, melyek többségében borral készültek. Bő fél évszázaddal később, Németh Zsuzsána 1858-as Magyar szakácskönyvében 14-féle fagylalt készítési módját tette közzé. Megmutatjuk a sárgabarack-fagylalt 220 éves receptjét, melynek mintájára őszibarackból és körtéből is elkészíthető a hűsítő csemege.  Tovább>>>

2020. 06. 29. 11:55:39
Egy csemege Oscar Wilde kedvelőinek: diafilm Zórád Ernő rajzaival. Az író önfeláldozó jó barát (más fordításban: A jóbarát) című története alapján készült magyar diafilm is elérhető az interneten. A diafilm 1958-ban készült Szegény János és a gazdag molnár címmel. Az eredeti mű az Alinea Kiadónál A boldog herceg című kötetben jelent meg. A diafilm megtekinthető a virtuális diamúzeum oldalán.
Oscar Wilde-tól az Alinea kiadónál a Klasszik sorozatban megjelent még a Canterville-i kísértet és a Dorian Gray arcképe.