Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Valódi magyar szakácskönyv

Ár:
2.950 Ft
2.499 Ft
Kiadói kedvezmény: 15%
ISBN/vonalkód: 9786155669279
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (11)

„Semmit sem szeretek, ami nem eredeti, semmi sem lelkesít, ami nem hazai.”

Elérhetőség: Raktáron

Leírás

Zilahy Ágnes nem csak szakácskönyvíró

Író, szerkesztő és nem utolsósorban háziasszony volt Zilahy Ágnes. Teleky Sándor gróf – Petőfi barátja, emigrációja idején jeles gasztronómussá lett hajdani 1848-as honvédtiszt – javaslatára kezdett szakácskönyvírásba. Az akkoriban kapható néhány, külföldi művekből fordított és összeollózott kötet helyett egy olyan könyvet akart írni, amelynek minden receptjét saját maga is elkészítette. Olyan szakácskönyvet, amely a hagyományos magyar konyhakultúrát foglalja össze. Világos, részletes receptleírásaival az volt a célja, hogy az is „főzhessen belőle egy ebédet, akinek soha főzőkanál nem volt a kezében”.

Receptek eredeti nyelvezettel

A könyv szerkesztése során arra törekedtünk, hogy egy ma is használható szakácskönyv kerüljön az olvasók kezébe. Megtartottuk az eredeti nyelvezetet, de a helyesírást a maihoz igazítottuk a könnyebb olvashatóság érdekében. A régies vagy tájnyelvi szavak megértését pedig egy szótár segíti. Zilahy Ágnes Valódi magyar szakácskönyve az Alinea Kiadó régi szakácskönyveket bemutató sorozatában jelenik meg, ugyanúgy, mint Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyve, Németh Zsuzsána Magyar szakácskönyve, Simai Kristóf Körmöcbányán lejegyzett XVIII. század végi kéziratos szakácskönyvének első nyomtatott kiadása és az Erdélyi konyha – Kolozsvári szakácskönyv című könyv.

Rendkívül változatos élettapasztalat után írtam le e szakácskönyvet, kizárólag a saját emlékezetemből összeszedve. Nincsen e könyvben egyetlen étel sem, melyet magam – legalább párszor – el ne készítettem volna. ... Én gazdag földbirtokos családból származtam, gazdasszonyságom alapját hazulról szereztem. Később mint katonatisztné bejártam az ország majd minden vidékét; mindenütt megtanultam, ami jót és takarékosat csak észlelhettem. Szenvedélyes főzőné létemre gyönyörűséggel és rögtön megkészítettem a nekem tetsző ételeket. – Így gyűlt fel évek során át az én szakácsnői tudásom.(Részlet a szerző előszavából)
 

Lapozzon bele a könyvbe! (A könyv néhány oldalának letöltése pdf-ben.)

Előszó
Levesek
Utószó

Vélemények

4.91
11 értékelés
5
(10)
4
(1)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 5 / 5 csillag!
2021. 12. 15.
Régóta szerettem volna Zilahy szakácskönyvet. Ezután fogom még csak használni. A rendeléssel, kiszállítással minden rendben volt.
| 5 / 5 csillag!
2021. 08. 11.
A könyvről azért nem nyilatkozom, mert még nem volt időm alaposabban belemerülni. A kiadóról viszont csak jót mondhatok. 3 könyvet rendeltem, de csak kettőt küldtek. Szóvá tettem, ők szó nélkül elküldték a hiányzó darabot. Mondhatnánk, hogy ezt így is kell, de annyi a rossz tapasztalat.
De nem itt! :)
| 5 / 5 csillag!
2020. 12. 25.
Nagyon hasznos könyv, aki szeret főzni.
| 5 / 5 csillag!
2019. 12. 19.
Először is gratulálok ahhoz a nemes törekvéshez, amelynek következményeként legyártásra kerültek a régi idők ízeinek felelevenítéséhez szükséges könyvek!

Nem véletlenül rendeltem Simai Kristóf, Czifray István, Németh Zsuzsána, Zilahy Ágnes által írt, és – az előszó aláírása szerint, „Egy székely asszony” által jegyzett, „Erdélyi konyha” című könyv – példányiból (összességében több mint egy tucatot).

Egy könyv mindig „időt álló” értékes ajándék – főképpen a benne leírt információk, és tudás miatt –, ezért lepem meg szeretteimet a fentiekben felsorolt kiadványaik példányaival.

Már csak a bennük lévő tudás miatt is érdemes az állagukra (külső megjelenés) nagyobb gondot fordítani, mert az általam megrendelt gasztronómiai (szakács-) könyvek, a megjelenésük óta igen csak megsínylették a tárolásuk körülményeit (sarkok megtörése, a lapok éleinek porosodásából adódó megsárgulások, stb.).
Kár értük!

Egyébként „GRATULÁLOK!”, csupa nagybetűvel.

Budapest, 2019. december 19.

Tisztelettel:
Galkó István
| 5 / 5 csillag!
2019. 01. 11.
| 5 / 5 csillag!
2019. 01. 09.
Nagyon jó kis szakàcsköny. Karàcsonyi ajàndékba vettem egy olyan ismerősömnek, akinek a hobbija a főzès. Nagyon örült Neki a könyv különlegessège miatt, ahogy règen főztek igazi klasszikusok.
| 5 / 5 csillag!
2019. 01. 09.
| 5 / 5 csillag!
2018. 12. 16.
A régi szakácskönyveknél nincs jobb, akkor még tudtak rendes, ízes ételeket főzni.
| 5 / 5 csillag!
2018. 11. 08.
Ajándékba vettem, nekem már egy példányban megvan. Nagyon szeretem, visszaköszönnek azok az ételek, amelyeket még anyukám és nagymamám főzött. Imádom és nagy becsben tartom.
| 5 / 5 csillag!
2018. 06. 18.
A könyv remek, köszönet érte!
| 4 / 5 csillag!
2018. 04. 28.
Tetszett a könyv, örülök, hogy elolvashattam hasznos tanácsokra leltem.