Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Gérard Philipe, a szenvedélyes játékos

Alinea Klasszik
2016. 12. 04. 11:48:00

Gérard Philipe

Gérard Philipe (1922. december 4. – 1959. november 25.), a közkedvelt francia színész ma lenne 94 éves. Tragikusan rövid pályafutása alatt több mint harminc filmben szerepelt, a színpadon és a filmvásznon sok klasszikus szerepet is alakított, többek között Stendhal (A pármai kolostor, Vörös és fekete) és Dosztojevszkij (A félkegyelmű, A játékos) művei filmváltozatainak főszerepeit is.

A második világháború utáni időszak népszerű sztárja a kor számos jelentős filmrendezőjével dolgozott. Több filmet is készített René Clair-rel (Az ördög szépsége, 1949; Az éjszaka szépei, 1952; A nagy hadgyakorlat, 1955), akihez barátság is fűzte. Utolsó filmjei a Dosztojevszkij kisregénye alapján készült A játékos (1958), Claude Autant-Lara rendezésében, akivel több filmet is forgatott, többek között 1947-ben egyik első sikerét, A test ördöge című filmet; Luis Bunuel filmje, az El Paóban nő a láz (1959) és a Roger Vadim által rendezett Veszedelmes viszonyok (1959). Bunuellel további filmeket is tervezett, szerette volna Robinson Crusoe-t eljátszani, s színpadi tervei is voltak, Hamlet szerepére is készült, amikor magával ragadta a betegség. Filmjei mellett lemezfelvételeket is hagyott maga után, többek között A kis herceg felvételét, és számos klasszikust (Villon, Victor Hugo, La Fontaine, Paul Éluard).

Sokak számára egyik legemlékezetesebb filmje a Királylány a feleségem, melyben Tulipános Fanfant játszotta, és Gina Lollobrigida volt a partnere.
 
Gérard Philipe a Tulipnos Fanfan szerepében

Franciaországban több utca és közintézmény is őrzi a nevét, az interneten számos emlékoldalt találhatunk, s rajongói videó-összeállítások is őrzik emlékét. Ezekből mutatunk egyet, melyen Edith Piaf C'est l'amour (Ez a szerelem) című felvétele hallható, s válogatás látható Gérard Philipe emlékezetes színpadi és filmszerepeiből, valamint családi fotóiból is.   

 

36 évesen, egy évvel halála előtt játszotta Dosztojevszkij (önéletrajzi elemekre is építő) kisregénye, A játékos filmfeldolgozásában a játékszenvedéllyel küzdő főszereplőt, Alekszej Ivanovicsot

   
Gérard Philipe, A játékos, Le joueur   Gérard Philipe, A játékos, Le joueur, Liselotte Pulver

Gérard Philipe, Liselotte Pulver, Françoise Rosay A játékos című filmben (1958).

Gérard Philipe, A játékos, Le joueur

Dosztojevszkij művében a főhős így vall játékszenvedélyéről:

„Lázba jöttem és föltettem ezt a halom pénzt a pirosra – s csak akkor tértem észre. És az egész este folyamában, az egész játék alatt csak ez egyszer futott rajtam végig az ijedtség hidege, s a kezemen és a lábamon valami zsibbadás. Egyszerre eszembe jutott és átéreztem, mit jelent most rám nézve a vesztés. Föltettem az egész életem.” (158. o.)

„Csak valami rettentő kéjt éreztem, a szerencse, a győzelem, a hatalom kéjét, vagy valami effélét, amit ki sem tudok fejezni.” (163. o.)

(Az idézetek forrrása: Dosztojevszkij: A játékos, Alinea Kiadó, 2012. Klasszik sorozat. A képek forrása: http://allstarpics.famousfix.com, http://avaxhm.com/)

 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog klasszik