Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

A játékos

Ár:
2.250 Ft
1.912 Ft
Kiadói kedvezmény: 15%
ISBN/vonalkód: 9789639659926
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (1)

A játékos, a szerelem és a játékszenvedély regénye

Elérhetőség: Jelenleg nem rendelhető

Leírás

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij egyik legismertebb műve A játékos, a szerelem és a játékszenvedély regénye. A főhőst a szerelem sodorja a szerencsejátékhoz, de idővel a játék izgalma feledteti a szerelme iránti vágyat. A történet a képzeletbeli Roulettenburgban, a kaszinójáról híres fürdővárosban játszódik. Itt egy soknemzetiségű társaság verődik össze jobb sorsra érdemes, de kiúttalan személyekből, akiknek legfőbb céljuk a pénzszerzés. 

Bár A játékos nem önéletrajzi mű, Dosztojevszkij maga is gyakori vendég volt a rulettasztalnál, és egy lejáró tartozása miatti pénz- és időzavarban írta ezt a művét. A főhős így vall játékszenvedélyéről:

„Bármilyen nevetséges is legyen, hogy oly sokat várok a rulettől, de nekem úgy tűnik, hogy még nevetségesebb az a közfelfogás, hogy ostobaság várni valamit a játéktól. S mivel is volna rosszabb a játék más vagyonszerzési módnál, például a kereskedésnél? Az igaz, hogy száz közül csak egy nyer. De mi közöm nekem ehhez?”

„Lázba jöttem és föltettem ezt a halom pénzt a pirosra – s csak akkor tértem észre. És az egész este folyamában, az egész játék alatt csak ez egyszer futott rajtam végig az ijedtség hidege, s a kezemen és a lábamon valami zsibbadás. Egyszerre eszembe jutott és átéreztem, mit jelent most rám nézve a vesztés. Föltettem az egész életem.”

Gérard Philipe, a népszerű francia filmsztár, korának férfibálványa utolsó filmje a Dosztojevszkij kisregénye alapján készült A játékos (1958) volt, melyben a játékszenvedéllyel küzdő főszereplőt, Alekszej Ivanovicsot alakította. A hazai színpadokon a 80-as évek közepén a Katona József Színházban Bán János, Básti Juli, Cseh Tamás, Gobbi Hilda és Udvaros Dorottya szereplésével állították színpadra, 2017-ben a Radnóti Színházban vitték színre többek között Vilmányi Benettel, Sodró Elizával, Csomós Marival, Lovas Rozival a főbb szerepekben.

A játékos Szabó Endre felújított fordításában jelenik meg az Alinea Kiadó Klasszik sorozatábanA Klasszik sorozat bejutott a Szép Magyar Könyv verseny döntőjébe.

Lapozzon bele a könyvbe!

Első fejezet
Tizedik fejezet

 

A művet 2017-ben színpadra alkalmazta a Radnóti Színház is: 

 
forrás: http://radnotiszinhaz.hu/repertoar/a-jatekos/

 

Vélemények

5.00
1 értékelés
5
(1)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 5 / 5 csillag!
2020. 07. 07.
Termék címkék: orosz irodalom