Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Karácsonyi meglepetés Szilvási-rajongóknak: az Albérlet a Síp utcában új kiadása

Alinea Könyvajánló
2015. 12. 20. 00:00:00

 

 
Szilvási Lajos egyik legnépszerűbb regénye, az Albérlet a Síp utcában karácsonyra új kiadásban jelent meg az Alinea Kiadó Szilvási-sorozatában. Remek ajándék a szerző régi és új rajongóinak, Szilvási-gyűjtőknek és mindenkinek, aki emberközelből szeretné megismerni a hatvanas évek Magyarországát. 

Szilvási Lajos Albérlet a Síp utcában

A regény címét is adó Síp utcai albérlet egy jó képességű, sikeres fővárosi orvos életének sorsfordító állomása. Kelemen András csalódott a rendszerben, látszólag kiegyensúlyozott magánélete válságba jut, munkahelyén is problémákkal küzd. Az alkoholban talál csak bizonytalan kiutat. Egy naivan bájos fiatal lány felbukkanásával ébredő szerelem ad némi esélyt a továbblépésre.  (A Síp utcai albérlet egyébként nem csupán fikció, a szerző maga is lakott az Erzsébetvárosban: a Síp utca 54. szám alatt emléktábla is őrzi ennek nyomát. Korábbi posztunkban írtunk erről, Faragó József Szilvási Lajosról készített portrékönyvéből idézve.)

Részletek a több mint 20 év után újra megjelenő Albérlet a Síp utcában című regényből 

„És ha beszélnek… Az ő dolguk. Még soha senki nem találhatott kifogásolni valót a munkájában. Melyik betege panaszkodott rá? Egyik se. Volna-e ilyen sok magánbetege, ha nem tudnák róla, hogy megbízhatnak benne? Orvos szokás, hogy marják egymást. Miért ne marnák éppen őt, akinek több a paraszolvenciája, mint a legtöbb kollegáé? Csak ürügy, hogy az ivásért hibáztatják. A pénzét irigylik, pedig egyikük se teszi meg, hogy ha kell, este tizenegyig is szaladgáljon, és igazán lelkiismeretesen bánjon minden esettel…” 

– Nem tudom… Ha most hazavisz, sohase látom többet, előre érzem – mondta nagyon halkan a nő. Kelemen azt várta, hogy sóhajtani is fog, de nem sóhajtott.
– Miért lenne fontos, hogy máskor is lásson?
– Nem tudom. De néha jó volna. Ne higgye, hogy el akarom venni az idejét, vagy magára akarok akaszkodni. Csak… olyan furcsa ember. Azt hiszem, nagyon egyedül van, de maga nem is tudna nem egyedül lenni. – Félénken, kapkodva beszélt, s Kelemen ezért találta érthetetlennek, hogy ennyire őszinte.
– Legtöbbször magamat se tudom elviselni, hogyan várhatnám hát el mástól, hogy elviseljen.” 

„… rossz, amikor az ember visszanéz magára, milyen is volt régebben, és észreveszi, hogy két emberré vált: az egyik az benne, amilyennek lennie kéne, a másik meg, amilyen igazából. Csodálkozik rajta, hogy az a régi mennyire tisztességes volt, és irigykedik saját magára. Hogy annak idején természetesen tudott tisztességes lenni, mert észre se vette, hogy tisztességes.” 

„Ha szorult volna belém egy kis romantika, le kellene térdelnem maga elé, úgy kellene mondanom, hogy hálás vagyok magának, mert van bátorsága hozzá, hogy őszinte legyen, és úgy viselkedjék velem, ahogy egy lánynak egyáltalán nem célszerű viselkednie. Szerencséje, hogy nincs bennem semmi romantika, és annál sokkal jobban becsülöm, hogy hazudjak.”

Az Albérlet a Síp utcában és az Alinea Kiadó Szivási-sorozatának többi kötete is kiadói kedvezménnyel rendelhető meg internetes könyváruházunkban. Most karácsonyi könyvjelzőinkkel is egyedibbé tehetitek az ajándékba adott könyveket.

Tartalomhoz tartozó címkék: ajánló blog