Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

„A vezetés olyan művészet, amely találékonyságunk révén keveredik a tudománnyal” – 75 éves Henry Mintzberg

Alinea Biznisz
2014. 09. 02. 08:25:00
 
 
Henry Mintzberg, Herbert Simon-díj, A menedzsment művészete
 
kép

„(…) a vezetés nem tudomány és nem is szakma; nem tevékenység és nem is tevékenységek kombinációja. A vezetés gyakorlati ismeret – amelyet tapasztalati úton kell elsajátítani, a maga összefüggéseiben. A vezetés (…) olyan művészet, amely találékonyságunk révén keveredik a tudománnyal. Más szóval: a vezetőknek az életben rendkívül összetett feladatokkal kell szembenézniük, nem pedig jól körülhatárolt területekkel. (…) a lényeg a bölcsesség, vagyis az a képesség, ahogyan a különböző területekről származó tudást össze tudjuk kapcsolni és átgondoltan fel tudjuk használni.”
(Az idézet Jonathan Gosling és Henry Mintzberg Gyakorló menedzserek oktatása című cikkéből származik, mely eredetileg az MIT Sloan Management Review 2004. évi 4. számában jelent meg, s magyarul olvasható A menedzsment művészete című kötetben.)

Henry Mintzberg, az üzleti gondolkodás egyik legnagyobb és legsokoldalúbb guruja, a montreali McGill Egyetem professzora 75 éves. A  1939. szeptember 2-án született, a McGill Egyetemen szerzett mérnöki végzettséget, az Egyesült Államokban az MIT-n menedzsmentdiplomát, majd PhD fokozatot. 1968 óta tanít a McGillen, a Stratégia és vezetés, Menedzsment Tanulmányok John Cleghorn Professzora, a világ számos vezető intézményének vendégoktatója, több mint 160 cikk és 16 könyv sokat idézett szerzője, ma is aktívan publikál.  

Mintzberg munkássága igen széles körű, a menedzseri munkához kapcsolódó számos kérdéssel foglalkozott, többek között stratégiaalkotással, döntéshozatallal, szervezeti kérdésekkel, változásvezetéssel, a menedzseri munka természetével, a vállalatvezetés és a vállalatvezetők feladataival, hatékonyságával, sőt a vállalati működés mellett az egészségügy és az oktatás menedzselésével és a menedzserképzés kérdéseivel is. Nem véletlen, hogy sok szakterület képviselője tekinti saját témája szakértőjének. Szemléletmódja, kritikai hozzáállása sok területen innovatív megközelítéseket, a korábbi megközelítések újragondolását, a gyakorlat számára releváns gondolatokat hozott. Mintzberg az, aki vette a bátorságot, és megkérdőjelezte a korábbi  szigurú hiedelmeket és szabályokat, és aki megváltoztatta a gondolkodásunkat számos alapvető üzleti tevékenységről. (Akik a világot mozgatják Üzleti gondolkodók, 2009, 193. o.)

Henry Mintzberg számos nemzetközi elismerés birtokosa, többek között kétszer is megkapta a Harvard Business Review legjobb cikkért járó McKinsey-díját. Egy magyar elismerés, a Herbert Simon-díj tulajdonosa is, melyet 2006-ban nyert el. 2014. augusztusában a nagy tekintélyű nemzetközi Strategic Management Society neki ítélte a négy éve elhunyt stratégiai gururól, C.K. Prahaladról elnevezett kiválósági díjat (CK Prahalad Distinguished Scholar-Practitioner Award), melyet olyan kutató-gyakorló szakember nyerhet el, aki jelentősen hozzájárult az átfogó stratégiai vezetés megértéséhez.

Herbert Simon-díj, Simon-díjas sorozat, Simon-díjas könyvsorozat, Rajk László Szakkollégium   A képen a Nobel-díjas polihisztor társadalomtudósról, közgazdászról, Herbert A. Simonról elnevezett díj, melyet a Rajk László Szakkollégium alapított. A Herbert Simon-díjat olyan üzleti gondolkodóknak ítélik oda, akik elméleti munkáságukkal jelentősen hozzájárultak a gyakorlati üzleti problémák megoldásához, valamint hosszabb időn keresztül kiemelkedő hatást gyakoroltak a kollégium szakmai munkájára és a szakkollégisták gondolkodására. A díjazottak sora impozáns (pl. James March, Michael Jensen, C.K. Prahalad), és a nemzetközileg ismert és elismert professzorok körében is nagy presztízsnek örvend, elsősorban amiatt, hogy ezt az elismerést diákok ítélik oda.

A menedzsment művészete című kötetben Henry Mintzberg 19 írása szerepel, vezető nemzetközi menedzsment szakfolyóiratokban (Harvard Business Review, Sloan Management Review, California Management Review, Strategic Management Journal, Academy of Management Review) válogatott cikkek, öt témakörbe csoportosítva: Vállalati stratégia, Szervezeti formák és struktúrák, Leadership, Változásmenedzsment, Egészségügy és oktatás. Olvashatunk többek között a szándékolt és a megvalósult stratégiákról,  a stratégiai tervezéssel, a döntéshozatallal, a vállalatvezetéssel kapcsolatos tévhitekről és ezekhez kapcsolódó, a gyakorlat megértését és a hatékony menedzsmentet segítő újszerű megközelítésekről. A kötet az Alinea Kiadó és a Rajk László Szakkollégium Herbert Simon-díjas sorozatában jelent meg.
Lapozzon bele, ismerje meg Henry Mintzberg elgondolkodtató, gyakorlatias megközelítéseit, szemléletmódját! 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog business