Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Vincent Price, a klasszikus horror ikonikus alakja

Alinea Klasszik
Vincent Price, fekete macska, Poe

Huszonöt évvel ezelőtt hunyt el Vincent Price (1911. május 27. – 1993. október 25.), klasszikus horroralakításairól, jellegzetes hangjáról is ismert és elismert amerikai színész. Több mint ötven éven át szerepelt a filmvásznon, a hatvanas években Edgar Allan Poe művei filmadaptációinak egyik állandó főszereplője volt. Karakterszínészként kezdte, neve később a rémtörténetek komoly-humoros sztárjaként vált ismertté. Szerepelt Michael Jackson Thrillerében is, s utolsó filmszerepében, az Ollókezű Edwardban stílusosan búcsúzott a vászontól. Több műfajban is úttörő volt, két csillaga is van a Hollywoodi Hírességek Sétányán. Megmutatunk néhány képet klasszikus szerepeiből és érdekességeket az életéből. 

A képen Vincent Price 1962-ben, a Poe művei alapján készült Rémtörténetek című film A fekete macska epizódjának szereplőjeként, a címszereplő társaságában.

Roger Corman producer és rendező a hatvanas évek első felében Edgar Allan Poe több művét is filmre vitte. E sorozat tagjai többek között Az Usher-ház bukása (1960), A kút és az inga (1961), a Rémtörténetek (1962), A holló (1963), A Vörös Halál álarca (1964), a Ligeia sírboltja (1964). Vincent Price az egyik állandó sztárja volt ezeknek a filmeknek, olyan partnerek mellett, mint Boris Karloff és Peter Lorre.

A Rémtörténetek (Tales of Terror) című filmben három Poe-elbeszélés, köztük A fekete macska adaptációja szerepelt. A Life magazin szereplőválogatásról készült fotói bejárták a világot, s ma is gyakran felbukkannak: fekete macskáikkal sorban álló gazdik, majd sztárfotók a film főszereplőiről, ahol Vincent Price, Peter Lorre és Joyce Jamson a kiválasztott cicák társaságában látható. A holló című, Poe verse által ihletett film egyik érdekessége, hogy Price és Lorre mellett együtt szerepel benne a 77 éves, Frankensteinként hírnevet szerzett Boris Karloff, és a 27 éves Jack Nicholson. Mutatunk néhány képet ezekből a filmekből. 

Vincent Price, Boris Karloff, Peter Lorre, Poe, A holló Vincent Price, Peter Lorre, Jack Nicholson, Poe, A holló

A holló (1963) című film: az első képen Boris Karloff, Peter Lorre és Vincent Price,
a második képen Jack Nicholson, Peter Lorre, Vincent Price és Olive Sturgess (forrás: IMDb).

Vincent Price, Poe, vörös halál, A vörös halál álarca Vincent Price, Poe, Usher ház, Az Usher ház bukása

Vincent Price, Roger Corman A Vörös Halál álarca (1964), és Az Usher-ház bukása (1960) című, Edgar Allan Poe írásai alapján készült filmjeiben.

Vincent Price, Poe, A kút és az inga Vincent Price, Peter Lorre, Poe, A fekete macska, macska casting, Life magazin
Vincent Price 1961-ben Edgar Allan Poe A kút és az inga című elbeszélésének filmváltozatában.

Peter Lorre és Vincent Price a Life magazin fotóján
1961-ben a Rémtörténetek A fekete macska című epizódjának szereplőválogatásán.

Vincent Price-t sokan ismerik a horrofilmek egyik ikonikus alakjaként, de talán keveset tudnak sokoldalúságáról. Néhány érdekesség az életútjából:

Price eredetileg művészettörténetet tanult a Yale Egyetemen, majd képzőművészeti diplomát is szerzett Londonban. A művészet iránti elkötelezettségét később műgyűjtőként, gyűjtemények tanácsadójaként kamatoztatta. Nevét őrzi a Vincent Price Art Museum Los Angelesben, melynek feleségével jelentős gyűjteményt adományoztak.  

1934-ben, 23 évesen lépett először színpadra Orson Welles színházában, 1938-ban szerepelt először filmben (Service de Luxe). Egy évvel később kapott szerepet első horrorfilmjében (Tower of London), melyben többek között Boris Karloff partnere volt.

Jellegzetes hangjával, humoros-komoly figurájával, karakteres alakításaival nagy népszerűséget szerzett. Filmszerepei mellett rádióban, televízióban és színházban is aktív volt. 1947 és 51 között például egy rádiójáték-sorozatban ő alakította Simon Templar, az Angyal szerepét, melyet később filmen Roger Moore tett ismertté. A hatvanas években a Batman TV-sorozatban Egghead (Tojásfej) szerepét játszotta. A hetvenes években Oscar Wilde-ot alakította nagy sikerrel a színpadon John Gay Diversions and Delights című egyszemélyes darabjában. Sokszor kérték fel narrátorként is különböző produkciókhoz, s klasszikus művekből is készített felvételeket, például Edgar Allen Poe elbeszéléseiből és verseiből.  

Népszerűségét jelzi, hogy a Muppet Show egyik halloweeni adásának sztárvendége volt. 1985-ben rajzfilmben is megjelent, a Scooby-Doo sorozatban Vincent Price-ról mintázták Vincent Van Gond alakját, akinek a hangját is ő kölcsönözte.

Michael Jacksonra is hatással volt, a Thriller című album címadó dalának narrátora volt, a Thriller 14 perces filmváltozatában is ő mondja a  6.30 percnél kezdődő  temetői jelenetnél elhangzó, félelemkeltő szöveget, s neve nemcsak a stáblistán szerepel (13.10-nél olvasható), hanem a filmbeli történetben, amikor Jackson és barátnője kijönnek a moziból, a bejáraton Vincent Price-t és a Thrillert hirdetik (4.13). 

Már 1960-ban, 49 évesen két csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek sétányán: filmes és televíziós teljesítménye elismeréseként is. 1986-ban elnyerte a Szaturnusz-díjat, melyet az Academy of Science Fiction, Fantasy and Horror Films szervezet ad ki, a tudományos-fantasztikus, fantasy és horror műfajokban elért kiemelkedő teljesítményekért. Vincent Price 75 évesen életműdíjat kapott. 

Utolsó filmszerepe Tim Burton Ollókezű Edward című filmjében az idős, különc feltaláló alakja volt, aki megalkotja a – filmben Johnny Deep által alakított  Edwardot. Price ekkor már 79 éves volt, filmbeli szerepe szerint összeesik és meghal, ezért nem tud már Edwardnak emberi kezet adni. A forgatáson Price valóban rosszul lett és összeesett, ez a jelenet be is került a filmbe. Három évvel később, 82 évesen hunyt el. Emlékét számos film és hangfelvétel őrzi.

Vincent Price, Breki, Muppet Show Vincent Price, Scooby Doo
Vincent Price 1976 októberében a Muppet Show sztárvendégeként, Breki társaságában. Vincent Price-ről mintázták Vincent Van Gond alakját
a Scooby Doo 1985-ös sorozatában. 
 
Vincent Price, Johnny Deep, Ollókezű Edward, Tim Burton

Vincent Price utolsó filmszerepében 1990-ben, az Ollókezű Edward feltalálójaként,
az Edwardot alakító Johnny Deep társaságában. (A kép forrása: filmkatalogus.hu)

Tartalomhoz tartozó címkék: blog klasszik