Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

100 éve született a Kutyaszív első filmváltozatának rendezője

Alinea Klasszik
2014. 11. 13. 15:00:00

100 éve született Alberto Lattuada (Milánó, 1914. november 13. – Róma, 2005. július 3.) olasz filmrendező, forgatókönyvíró, színész, producer. Közel fél évszázados pályafutása alatt mintegy negyven filmet rendezett  az 1940-es évek elejétől a nyolcvanas évek végéig. Ezekben szerepelt többek között Jean-Paul Belmondo (Egy novícia levele, 1960), Ugo Tognazzi (Jöjjön el egy kávére hozzánk, 1970), Sophia Loren és Adriano Cementano (Fehér, vörös, és ..., 1972), Max von Sydow (Kutyaszív, 1976), Marcello Mastroianni és Nastassja Kinski (Maradj meg ilyennek, 1978). 1950-ben Federico Fellinivel közösen rendezte A varieté fényei című filmet.     

Alberto Lattuada, Kutyaszív

A varieté fényei (1950), Federico Fellini és Alberto Lattuada filmje:

Alberto Lattuada vitte filmre először Mihail Bulgakov Kutyaszív című kisregényét. Bulgakov 1925-ben írta a Kutyaszívet, mely nem csupán tudományos-fantasztikus mű: a szervátültetések szaktekintélyeként ismert Preobrazsenszkij professzor furcsa kísérletei mellett a húszas évek Szovjetúniójában zajló történelmi kísérletről is szatirikus egyben ijesztő képet fest. A kisregény a cenzúra áldozata lett, évtizedekig csak szamizdatként volt elérhető. Az olasz-német filmfeldolgozás 1976-ban készült, még mielőtt a könyv hivatalosan is megjelenhetett volna a Szovjetunióban.  (12 évvel később, 1988-ban készült el a mű szovjet filmváltozata, ebben a posztban mutatunk képeket belőle.))

Lattuada filmjében Filip Filippovics Preobrazsenszkij professzor szerepét Max von Sydow svéd színész játszotta, aki korábban Ingmar Bergmannal is sokat forgatott, többek között A hetedik pecsét főszereplője volt 1957-ben. Érdekes magyar vonatkozás, hogy a filmben a portás szerepét az akkor 66 éves Amerigo Tot (eredeti nevén Tóth Imre) szobrászművész játszotta, aki évtizetek óta Rómában élt, s a hatvanas-hetvenes években néhány filmben kisebb szerepet vállalt. 

Íme, a Kutyaszív (Coure di Cane) 1976-es plakátja, és néhány kép a filmből, melyek jól érzékeltetik Bulgakov kisregényének szatirikus stílusát. A képeken a professzor szerepében Max von Sydow, a második képen partnere Violetta Chiarini. A harmadik képen Zina szerepében Eleonora Giorgi, Gömböc, a kutya és a portás, (valószínűleg) Amerigo Tot látható. Az utolsó négy képen Poligráf Poligráfovics Sarikov, vagyis Gömbös szerepében Cochi Ponzoni, az utolsó képen balra Bormental doktor szerepében Mario Ardolf.

A képek forrása: wikipédia, imdb, poetipoesia.com, lombardiabeniculturali.it, chetyre-jelania.livejournal.com 

Lattuada, Kutyaszív, Bulgakov, 1976, film, plakát Max von Sydow, Kutyaszív
   
Kutyaszív, film, Zina, Eleonora Giorgi. Amerigo Tot Kutyaszív, film, Preobrazsenszkij professzor, Max von Sydow
   
Kutyaszív, film, Poligráf Poligráfovics Sarikov, Gömbös, Cochi Ponzoni Cochi Ponzoni, Kutyaszív, 1976
   
Cochi Ponzoni, Kutyaszív, film, 1976, Bulgakov Bulgakov, Kutyaszív, 1976, Max von Sydow, Mario Ardorf, Bormental, Preobrazsenszkij
   
Tartalomhoz tartozó címkék: blog klasszik