Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Jekyll és Hyde szülőatyja – 120 éve hunyt el Robert L. Stevenson

Alinea Klasszik
2014. 12. 03. 21:05:00

 

 

Robert Louis Stevenson, Stevenson, Jekyll és Hyde

Sokan elsősorban ifjúsági íróként ismerik, pedig A kincses sziget című regénye mellett neki köszönhetjük a világirodalom egyik legtöbbször filmre vitt, félelmetes kettős személyiségű alakját is. Dr. Jekyll és Mr. Hyde figuráját a színpadon és a filmvásznon is sok ismert és elismert színész alakította, s a mű rengeteg feldolgozást ihletett. A szerző, Robert Louis Stevenson (Edinburgh, 1850. november 13. – Szamoa, 1894. december 3.) skót regényíró halálának 120. évfordulóján e filmekből idézünk fel néhányat, s a poszt végén mutatunk egy klasszikus rajzfilmes paródiát is.

Stevenson 1886-ban, 36 évesen írta meg a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös története című kisregényét, melynek filmes karrierje a némafilmek időszaka óta töretlen. 1908-ban készült belőle az első film, melyből sajnos nem maradt fenn egyetlen kópia sem. A némafilmes feldolgozások közül az 1920-as, John Barrymore főszereplésével készült a legismertebb, mely Oscar Wilde Dorian Gray arcképe című regényének elemeire is épített. Azóta több mint száz filmes adaptációja készült a történetnek, s a megszállottan kísérletező tudóst, a jó és gonosz, emberi és ördögi vonásokat mutató Jekyll és Hyde figuráját sztárok sora játszotta. 1931-ben Frederic March elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat is alakításáért. Tíz évvel később (a magyarul az Ördög az emberben címmel bemutatott filmben) Spencer Tracy, későbbi feldolgozásokban többek között a horrorfilmek idősödő sztárja, Boris Karloff, majd Kirk Douglas, a Pszichóban hírnevet szerzett Anthony Perkins, Michael Caine, John Malkovich is alakították e kettős személyiséget. (E filmek plakátjaiból válogattunk néhányat.) A történet népszerűséget jelzik a rajzfilmes feldolgozások és paródiák is.  A poszt végén megmutatjuk a Tom és Jerry 1947-es epizódját, ahol Dr. Jekyll mellett Mr. Hyde helyett Mr. Mouse a főszereplő.   

 

Jekyll és Hyde, John Barrymore Jekyll, Hyde, Frederic March

Jekyll és Hyde történetének egyik híres némafilmes feldolgozása 1920-ból, John Barrymore főszereplésével. 

Az 1931-es filmváltozat főszereplője, Frederic March Oscar-díjat kapott alakításáért. 
Jekyll, Hyde, Spencer Tracy, Ingrid Bergman Abbott, Costello, Jekyll, Hyde, Boris Karloff

Sztárparádé 1941-ből, Victor Fleming rendezésében, Spencer Tracyvel és Ingrid Bergmannal a főszerepben.
Az Ördög az emberben az 1931-es filmváltozat remake-je, három Oscar-jelölést kapott. 

Boris Karloff, a klasszikus horrofilmek egyik sztárja
66 éves volt, amikor Dr. Jekyll/Mr. Hyde szerepét
alakította az 1953-ban készült Abbott és Costello
találkozik Dr. Jekyllel és Mr. Hyde-dal c. filmben.
Az 1973-as TV-musical változatban
Kirk Douglas játszotta a főszerepet.

Egy 1989-es feldolgozás, főszereplője
Anthony Perkins, aki 1960-ban Alfred Hitchcock
Psycho című filmje főszereplőjeként lett világhírű.

Jekyll és Hyde 1990-ben, Michael Caine-nel
a címszerep(ek)ben.

A gonosz csábítása (eredeti címe: Mary Reilly) 1996-ból, Julia Roberts és John Malkovich főszereplésével.

Végül egy nevezetes paródia: 1947-ben készült William Hanna és Joseph Barbera nagysikerű Tom és Jerry rajzfilmsorozatának 30. epizódja, a Dr. Jekyll és Mr. Mouse, melyet Oscar-díjra is jelöltek az animációs rövidfilmek kategóriájában.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog klasszik