Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

A nagy Gatsby első filmfeldolgozása

Alinea Klasszik
 

F. Scott Fitzgerald kultikus regénye, A nagy Gatsby  első, némafilmes feldolgozása 1926-ban, egy évvel a könyv megjelenése után készült. Ez a film még nem lehetett az Oscar-díj jelöltjei között, hiszen az első díjakért az 1927-es és az 1928-es filmek és alkotóik versenyeztek 1929-ben. A rendező, Herbert Brenon (Dublin, 1880. január 13. Los Angeles, 1958. június 21.) azonban a legjobb rendezőnek járó díj három jelöltje között volt az első Oscar-díj gálán a Sorell and Son című, 1927-es filmjével. 

A nagy Gatsby első filmváltozatából, Herbert Brenon némafilmjéből sajnos nem maradt fenn kópia, de megmutatjuk a filmelőzetest és képeket is a forgatásról és a filmből.    

A képen Herbert Brenon, ír filmrendező.

Herbert Brenon rendező A nagy Gatstby (1926) forgatásán

Herbert Brenon rendező A nagy Gatstby (1926) forgatásán,
a női főszereplő, Lois Wilson és a fodrász társaságában.
 

Lois Wilson (Daisy Buchanan) és Warner Baxter (Jay Gatsby),
a két főszereplő Herbert Brenon 1926-os filmjében.

A nagy Gatsby (1926) egyik plakátja

Teázós jelenet A nagy Gatsby 1926-os feldozásából:
Warner Baxter (Gatsby), Neil Hamilton (Nick) és Lois Wilson (Daisy). 

 

A nagy Gatsby 1926-os, első filmváltozatának fennmaradt előzetese: 
 


 

Korábbi posztjainkban is írtunk már F. Scott Fitzgeraldról és A nagy Gatsbyről, itt és itt pedig képeket láthattok a legújabb, 2013-as filmváltozatról, a forgatásról, és részleteket is olvashattok a regényből, melyekből kiderül, milyennek írta le Fitzgerald Jay Gatsbyt. A könyv oldalán további részletek is találhatók a Lapozz bele! résznél.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog klasszik