Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

F. Scott Fitzgerald születésnapjára

Alinea Klasszik

120 éve, szeptember 24-én született Francis Scott Key Fitzgerald (1896–1940). 29 évesen írta A nagy Gatsbyt, melyet a huszadik század meghatározó regényei között tartanak számon. 

 

A nagy Gatsby, The Great Gatsby, Fitzgerald A nagy Gatsby, The Great Gatsby, Fitzgerald
A nagy Gatsby első, 1925-ös címlapjának borítója.

F. Scott Fitzgerald fotója a Life magazin címlapjáról.

A literatura.hu írja Fitzgeraldról és A nagy Gatsbyről:

Író-művészete magaslatára Fitzgerald 29 éves korában érkezett A nagy Gatsbyvel, 1925-ben. (…) A hibátlan felépítésű regénybe egy félmondat sem került véletlenül: fegyelmezetten és biztos kézzel válogatta ki a lényeges jegyeket. Ezzel a regényírói tudatossággal s a szimbólumok, a képalkotás, a mondatok zenéje segítségével sikerült A nagy Gatsbyt nemcsak korrajzzá, hanem korán túlmutató üzenetté tennie: az emberéletet csak emberhez méltó álmokért szabad feláldozni – a hamis értékekért folyó hiábavaló küzdelem megaláz és a pusztulás értelmetlen.
A nagy Gatsby
az amerikai álomról és az ébredésről szól. A titokzatos milliomos, Jay Gatsby tündöklése, szélmalomharca és bukása; egy nyár Long Islanden, a húszas évek elején. A történet narrátora Nick Carraway, józan, becsületes középnyugati fiú, Gatsby ellenpontja és kiegészítője. Részt vesz Gatsby pazarló, lampionos, pezsgőben úszó estélyein, és lassan bontakozik ki előtte a milliomos sorsa, egyéniségének rejtett rugója. Míg a nyár története előrehalad, Gatsby élete visszafelé pereg, és minden múltbeli epizódjával egyre közelebb kerül hozzánk. 

[Gatsby] lehetetlent kísérel meg: vissza akarja forgatni az idő kerekét, (…) Csorbítatlan szépségében kívánja felidézni a múltat, az ifjúságot, a szüntelenül megújuló szerelmet. (…) Titokzatos, elvarázsolt hercegként bolyong vendégei között, bölcsen és fensőbbségesen. Daisyt várja (…)”  (László Zoltán, 2004–2012, literatura.hu)

 

A nagy Gatsby első, 1926-os filmváltozatának plakátja.

Gatsby hitt a zöld fényben, a mámorító jövőben, amely évről évre mind messzebb távolodik tőlünk. Ha kisiklott is a kezünkből, mit számít? – holnap még gyorsabban futunk, s a karunkat még messzebbre kinyújtjuk... Hogy majd egy szép reggelen...
Így törünk előre, megyünk az árral szemben, mely szakadatlanul visszasodor a múltba.

(F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby. Alinea Kiadó, 2012.)

Robert Redford Jay Gatsbyként az 1974-es filmváltozatban

A nagy Gatsbyről a 2013-as filmváltozat kapcsán már írtunk az Alinea könyvesblog egy korábbi posztjában: itt olvasható, képekkel a filmből és részletekkel a regényből.
A regénybe bele is lapozhattok webáruházunkban: itt.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog klasszik