Gyümölcsfagylaltok, ahogyan több mint 200 éve készítették
Tucatnyi, többségében gyümölcsből készült fagylalt receptje szerepel Simai Kristóf a XVIII. század végén Körmöcbányán lejegyzett, kéziratos szakácskönyvében. Ekkor még váltakozva használták az „aludt” és a „fagylalt” kifejezéseket ezekre a hideg édességekre, melyek többségében borral készültek. Bő fél évszázaddal később, Németh Zsuzsána 1858-as Magyar szakácskönyvében 14-féle fagylalt készítési módját tette közzé. Megmutatjuk a sárgabarack-fagylalt 220 éves receptjét, melynek mintájára őszibarackból és körtéből is elkészíthető a hűsítő csemege.
|
||
A kép illusztráció, forrása: http://www.cuisineaz.com |
Sárgabarack-fagylalt Simai Kristóf kétszáz éves receptje szerint„Másfél font sárgabarackot egy meszely fejér jóféle borral egy lábosba tégy izzó tűzre, ’s engedj neki csak egy forrást. Osztán szedd ki a barackot a borból, hámozd meg, a héját rakd vissza a borba, magát pedig a barackot hasítsd kétfelé, a magvát nyisd fel (a kés hegyét a mag tövibe szúrván, a nyelének külső végét két újaid közé vévén, hirtelen ereszd el, hogy a kés a maggal a földre esvén azt kétfelé vágja) és a kemény héját is tedd a borba, a magvának a székit hámozd meg. Végy osztán egy darab nádmézet, melyet a fagylalthoz készítettél, egy lábosba tölts reá a főtt borbúl, ’s hagyd, főjön még a nádméz a tajtékját el nem hányta. Osztán rakd az olvasztott boros nádmézbe a barackot meghántott magvával együtt, adj hozzá egy darabka fahéjat, és egy citromnak a héját darabonként, hadd főjön mind gyengére, szedd ki osztán a barackot ’s a magvait egy szitára, hadd szivárogjon le. Töltsd osztán ezen főtt mézbe a többi bort is, facsarj hozzá hat citromlevet, adj hozzá három egész szekfűt, egy-két vagy három evőkalán áztatott ’s megszűrt vizahólyagot, ’s öt tojás fejérével együtt ereszd fel, habard öszve, tedd izzó tűzre ’s főzd be. Szűrd által szitán, egy tálba rakd a főtt barackot szép renddel, és mindegyik fél baracknak fél barackmagot szúrj a közepébe, ’s töltsd reá a befőtt ’s megszűrt mézes bort, tedd hideg helyre vagy jégre, hadd aludjon meg, ’s kész az aludt barack. Őszibarackból szint azon módon készül, mint a kajszibarackból a fagylalt. Almából, körtvélyből ’s más egyéb gyümölcsből is ugyanazon módon. A szöllőnek annyi bort végy, mint a szöllő leve, melyet szitán vagy ruhán által kifacsartál.” (Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011. 518. és 519. recept) |
|
A fagylaltkészítés korabeli, 150-200 éves fortélyairól is olvashattok ebben a korábbi posztunkban, melyben a fehérborral készült citromfagylalt és a vörösborral készült meggyfagylalt Simai Kristóf és Németh Zsuzsána szakácskönyveiben szereplő receptjeit is közzétettük. Egy kis segítség: a nádméz cukrot jelent, ha pedig épp nincs vizahólyagunk, használhatunk helyette zselatint! Próbáljatok ki minél több régi receptet! „Béfőtt és egyéb fagylalt étkek” Simai Kristóf XVIII. század végi szakácskönyvében
|
|
Fagylaltok Németh Zsuzsána 1858-as Magyar szakácskönyvében896. Ananász fagylalt • 897. Írósvajas fagylalt • 898. Csokoládé fagylalt • 899. Eper fagylalt • 900. Fagylaltak befőtt gyümölcsléből • 901. Málna fagylalt • 902. Kávé fagylalt • 903. Citrom fagylalt • 904. Birsalma fagylalt • 905. Narancs fagylalt • 906. Puncs fagylalt • 907. Tutti frutti fagylalt • 908. Vanília fagylalt • 909. Fejér fagylalt |