Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
   
Ön itt jár: > >

gasztro

2018. 12. 17. 17:36:20
 

savanyú káposzta, karácsony, recept, töltött káposzta, káposzta hallal

 

Hogyan készítették a töltött káposztát, a spékelt harcsát vagy a "mézesbábot" a XIX. század elején? Czifray István klasszikus szakácskönyvéből válogattunk néhány receptet, melyeket a karácsonyi asztalra is elkészíthetünk.  Tovább>>>

2017. 08. 17. 11:22:00
 

barackfagylalt, régi fagylalt recept, gyümölcsfagylalt

12-féle, többségében gyümölcsből készült fagylalt receptje szerepel Simai Kristóf a XVIII. század végén Körmöcbányán lejegyzett, kéziratos szakácskönyvében. Ekkor még váltakozva használták az aludt” és a fagylalt” kifejezéseket ezekre a hideg édességekre, melyek többségében borral készültek. Bő fél évszázaddal később, Németh Zsuzsána 1858-as Magyar szakácskönyvében 14-féle fagylalt készítési módját tette közzé. Megmutatjuk a sárgabarack-fagylalt 220 éves receptjét, melynek mintájára őszibarackból, körtéből, sőt sárgabarackból is elkészíthető a hűsítő csemege. Tovább>>>

2017. 04. 19. 20:45:00

 

sonka, húsvéti sonka, recept, régi magyar recept, Németh Zsuzsána, Simai Kristóf Régi magyar szakácskönyveink számos remek ötletet adnak a sonka (sunka, sódar, sódor) változatos fogyasztására. Simai Kristóf 1795-ben lejegyzett és Németh Zsuzsána 1858-as szakácskönyvéből ajánlunk néhány receptet: ha maradt a húsvéti sonkából, próbáljátok ki! Tovább>>>
   
2017. 04. 14. 21:16:00

húsvéti sódar, sonka, húsvéti sonka

 

A húsvéti sódar „olyan mint a költők között Shakespeare” vallja Krúdy Gyula 1933-ban megjelent, A húsvéti sódar titkai című cikkében. A posztunkban idézett részletből az is kiderül, hogy miért. Tovább>>>

2016. 05. 16. 12:06:59
 

Kecsegét készítettek a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjének résztvevői. 
Simai Kristóf XVIII. század végén lejegyzett kéziratos szakácskönyvében is szerepel e hal elkészítési módja: kecsege savanyú lévvel.
 Tovább>>>

2015. 12. 20. 21:46:00
 

"Potyka fekete lévben", "Savanyú káposzta hallal" -- a halételek bőséges választékával találkozhatunk régi szakácskönyveinkben. Simai Kristóf XVIII. századi és Németh Zsuzsána XIX. század közepén írt szakácskönyvéből mutatunk be néhány receptet. Tovább>>>

2015. 12. 12. 21:18:47
 

karácsonyi sütemény

 

A karácsonyi készülődéshez ajánlunk néhány régi süteményreceptet: nádmézes csömöge Simai Kristóf 220 évvel ezelőtt Körmöcbányán lejegyzett szakácskönyvéből, gyümölcskenyér és marcipán Németh Zsuzsána 1858-as Magyar szakácskönyvéből. Tovább>>>

2015. 07. 19. 12:19:42
 

citromfagylalt, régi fagylalt recept

A melegben jólesne egy citromfagylalt? Vagy inkább egy pohár hideg bor? Mostantól nem kell választanod: megmutatjuk Simai Kristóf 1795-ös "aludt gyümölcs" (fagylalt) receptjeit, melyek borral készültek. Tovább>>>

2015. 06. 19. 12:19:00

 

Szakácskönyv, Németh Zsuzsána, Magyar Szakácskönyv, cseresznye, cseresznyekompót Németh Zsuzsána 1858-as Magyar szakácskönyvéből ajánlunk egy különleges cseresznyekompót-receptet. Tovább>>>
   
2015. 05. 17. 09:27:00
 

spárga, spárga recept, felvidéki recept, Simai-szakácskönyv

A spárga vajas lévben szerecsendió-virággal készült a XVIII. század végén Körmöcbányán, Simai Kristóf  piarista szerzetes (egyben neves drámaíró) többféle elkészítési módját is lejegyezte e ma is népszerű tavaszi zöldségnek. Ezek közül idézünk kettőt. Tovább>>>

Keresés az oldalon
Kiemelt termékek
3.450 Ft 2.760 Ft
4.950 Ft 4.455 Ft
2.950 Ft 2.360 Ft
3.950 Ft 3.160 Ft