Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

gasztro

2021. 03. 05. 08:12:35
„Miért akarunk mindent kirántani?” címmel írt cikket a Telex, amelyben a rántott hús történetének jártak utána. A cikk persze nemcsak a húsról szól, hanem minden másról is, amit ki lehet rántani. A hasonló külföldi ételeket bemutató, és a régi magyar recepteket tanulmányozó cikk megemlíti az Alinea Kiadó több könyvét is: A legrégebbi magyar rántott hús recept, amit találtam, Simai Kristóf a 18-19. század fordulójának évtizedeiben gyűjtögetett étel-leírásai között volt, tehát viszonylag korai. Rögtön háromféle módszert is ad hozzá: az egyik előbb zsemlemorzsába forgatja, majd sörtésztában süti ki az egész csirkedarabokat, a másik zsemlemorzsa-liszt keverékébe forgatja sütés előtt a húst. A panírozás is megjelenik már, csak egy zöldséges, fűszeres alaplében pácolja a húsokat, mielőtt lisztbe, tojásba, majd morzsába forgatná őket. Mindhárom folyamat végén bő vajban süti ki a húst. Az 1835-ös Németh Zsuzsanna-féle könyvben is van rántott hús, ahogy a későbbi Zilahy Ágnes szakácskönyv is ír ilyen ételről”. Az eredeti cikk itt olvasható.

 

2021. 02. 13. 16:56:18
Apácakalács, más néven apácafing Ezen a címen írt cikket a Magyar Konyha Online az apácafánk nevű édességről, melynek másik neve elsőre furcsán hangozhat: apácafing. Ennek első magyar nyelvű receptjét Simai Kristóf írta le a Némely étkek készítési módja címen megjelent könyvében. Az étel szerepel a bő évszázaddal későbbi kiadású, sok kiadást megért, Czifray István nevével fémjelzett Magyar nemzeti szakácskönyvben is. A Magyar Konyha Online cikke elérhető itt. (A kép forrása az MKO cikk.)
2021. 01. 10. 00:00:00
 

Itt a farsang, a fánksütés ideje. Régi magyar receptekben nemcsak édes süteményeket találhatunk fánk néven, hanem pástétomokat, előételnek illő falatokat is. Bemutatunk egy több mint 200 éves magyar fánkreceptet Simai Kristóf Körmöcbányán lejegyzett szakácskönyvéből. Tovább>>>

2014. 12. 06. 12:36:00
 

mézeskalács, fűszeres mézeskalács, régi recept

 

Karácsonyi süteményrecepteket válogattunk: mézeskalács, kürtőskalács, gesztenyetorta és marcipán régi magyar receptek szerint. Tovább>>>

2020. 07. 20. 18:41:00
 
barackfagylalt, régi fagylalt recept, gyümölcsfagylalt

Simai Kristóf a XVIII. század végén Körmöcbányán lejegyzett, kéziratos szakácskönyvében 12-féle, többségében gyümölcsből készült fagylalt receptje szerepel. Ekkor még váltakozva használták az aludt” és a fagylalt” kifejezéseket ezekre a hideg édességekre, melyek többségében borral készültek. Bő fél évszázaddal később, Németh Zsuzsána 1858-as Magyar szakácskönyvében 14-féle fagylalt készítési módját tette közzé. Megmutatjuk a sárgabarack-fagylalt 220 éves receptjét, melynek mintájára őszibarackból és körtéből is elkészíthető a hűsítő csemege.  Tovább>>>

2020. 06. 01. 18:15:00

 

Szakácskönyv, Németh Zsuzsána, Magyar Szakácskönyv, cseresznye, cseresznyekompót Egy különleges cseresznyekompót-recept a XIX. századból, Németh Zsuzsánától, aki korának egyik meghatározó szakácskönyvírója volt. Könyve sok kiadást megélt a XIX. században. Az Alinea Kiadó az 1858-as kiadás alapján adta ki újra a Magyar szakácskönyv című művét, benne – többek között – sok cseresznyés recepttel.
Tovább>>>
   
2020. 04. 17. 00:00:00
 

spárga, spárga recept, felvidéki recept, Simai-szakácskönyv

A spárga vajas lévben szerecsendió-virággal készült a XVIII. század végén Körmöcbányán, Simai Kristóf  piarista szerzetes (egyben neves drámaíró) többféle elkészítési módját is lejegyezte e ma is népszerű tavaszi zöldségnek. Ezek közül idézünk kettőt. Tovább>>>

2018. 12. 17. 17:36:20
 

savanyú káposzta, karácsony, recept, töltött káposzta, káposzta hallal

 

Hogyan készítették a töltött káposztát, a spékelt harcsát vagy a mézesbábot" a XIX. század elején? Czifray István klasszikus szakácskönyvéből válogattunk néhány receptet, melyeket a karácsonyi asztalra is elkészíthetünk.  Tovább>>>

2017. 04. 19. 20:45:00

 

sonka, húsvéti sonka, recept, régi magyar recept, Németh Zsuzsána, Simai Kristóf Régi magyar szakácskönyveink számos remek ötletet adnak a sonka (sunka, sódar, sódor) változatos fogyasztására. Simai Kristóf 1795-ben lejegyzett és Németh Zsuzsána 1858-as szakácskönyvéből ajánlunk néhány receptet: ha maradt a húsvéti sonkából, próbáljátok ki! Tovább>>>
   
2017. 04. 14. 21:16:00

húsvéti sódar, sonka, húsvéti sonka

A húsvéti sódar „olyan mint a költők között Shakespeare” vallja Krúdy Gyula 1933-ban megjelent, A húsvéti sódar titkai című cikkében. A posztunkban idézett részletből az is kiderül, hogy miért. Tovább>>>