Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
   

Jó fánkot sütni (nem csak) farsangra

Alinea Gasztro
2015-01-17 17:53:00

Jó fánkot sütni (nem csak) farsangra

Itt a farsang, a fánksütés ideje. Összegyűjtöttük, milyen fánkok szerepelnek régi magyar receptekben: eláruljuk, nemcsak édes süteményeket találtunk, hanem pástétomokat, előételnek illő falatokat is. Egy több mint 200 éves fánkreceptet meg is mutatunk Simai Kristóf Körmöcbányán lejegyzett kéziratos szakácskönyvének első nyomtatott kiadásából

 

farsangi fánk, régi fánk recept

kép forrása: dallacucina.hu

 

Fánkok a régi magyar konyhában

Fánkrecepteket bőségesen találunk régi szakácskönyveinkben, melyekből kiderül, hogy nemcsak a ma ismert fánkokra használták ezt a kifejezést, hanem tésztába töltött pástétomokra, sós, előételnek illő falatokra is. Németh Zsuzsánánál még a levesek közé is bekerült a fánk: a hasé fánk leves receptjét is megismerhetjük, melynek levesbetétje leginkább különleges húsgombócnak tekinthető. A fánk nevet a kedvelt kürtős kalácsra is használták, ez volt a dorongos fánk, melyről már írtunk korábban.

Kedvcsinálónak összegyűjtöttük, milyen sokféle fánk szerepel két régi szakácskönyvben, Simai Kristóf XVIII. század végi, és Németh Zsuzsána XIX. század közepi szakácskönyvében (a számok a recept sorszámát jelölik a könyvekben). 

Fánkok Simai Kristóf szakácskönyvében

A Pástétomok között: 190. Béllett fánkocskák • 191. Béllett pástétomfánk 195. Spárgapástétom, vagyis fánk 215. Pontytejjel töltött fánk • 217. Osztrigafánk • 218. Osztrigafánk osztrigatekenőben • 219. Rizskásapástétom-fánk • 220. Pástétomfánk

A Tortáták és egyéb sütemények között: 585. Serélesztő fánk (vándli) • 586. Serélesztő fánk. Siska fánk • 587. Ugyanaz más módon • 588. Ugyanaz más módon • 589. Ugyanaz más módon • 590. Réteges fánk • 591. Tolyó fánk • 592. Forgácsfánk • 593. Fánk • 594. Parasztfánk • 595. Jó fánkot élesztővel sütni • 596. Közönséges jó fánk • 597. Tejfeles fánk • 598. Serélesztős gölödör • 600. Dorongos fánk (botra tekert, kürtöskalács, botkalács) 

Fánkok Németh Zsuzsána magyar szakácskönyvében

A Húslevesek között: 25. Hasé fánk leves 

A Tésztás ételek között 486. Kávéfánk • 567. Dorongfánk • 568. Tolófánk • 569. Csöröllye • 571. Töltött fahéjfánk • 572. Rántott bodzavirág • 576. Farsangi fánk • 577. Vert farsangi fánk • 578. Nagy dorong fánk • 579. Piskóta fánk 

Az Élesztős sütemények között: 695. Straszburgi fánk

A Torták és csemegék között: 838. Puncs fánkok 846. Ánizs fánk • 847. Csokoládé fánk • 848. Habbal töltött csokoládé fánk • 849. Mandula fánk • 850. Ugyanaz más módra • 874. Apáca fánkok

 

Simai Kristóf egyik fánkreceptje

Két icce tiszta liszthez végy 3 tojás sárgáját, egy tojásnyi nagyságú írós vajat, egy fakalán serélesztőt, annyi édes felforrott és osztán kihűlt édes tejet. A lisztet tartsd meleg helyen, hogy hideg ne legyen. A tejet ereszd fel a tojás sárgájával, egyfelé vagy egy részre habarván fel. Az írós vajat apróra csipedvén a liszt közé keverd. Csinálj kovászt ezekből, a fakalánnal egyfelé szüntelen kevervén (ha ide ’s oda már jobbra, már balra keverted, nem válik oly jóvá). Teríts le a gyúródeszkára asztalkendőket, és ha megkelt a fánknak való kovász vagy tészta, végy ki belőle egy darabot, terítsd ki (lapítsd ki), tölteléket rakj reá egyenként rakáskákra, ’s azt a tésztának más felével fedd bé, és üvegpohárral metéld úgy ki, a széle a tésztának az üvegpohár alá ne jusson, és azt rakd az asztalkendőre, és azzal ezt fedd bé, hadd keljen meg. Ha jól megkelt, kend ’s hányd a forró vajra, hogy ússzon benne, a többi tésztával is így bánj. Ha egy oldalán már megsült a fánk, fordítsd fel, hogy a más oldala is megsüljön, és kész a jó fánk.  (Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011. 593. recept)

Ha tetszett, nézd meg korábbi gasztronómiai témájú posztjainkat is:  hogyan kell magyar kenyeret sütni, hogyan készült régen a dorongos fánk, vagyis a kürtős kalács, milyen ételeket készítettek szőlővel és borral, milyen a magyaros almabukta vagy szilvagombóc, hogyan készítették el a libát. Karácsony előtt írtunk a  fahéjról, az érzékek fűszeréről régi és mai receptekkel, megmutattuk, milyen volt a töltött káposzta, ahogy több mint kétszáz éve készítették, közzétettük a mézeskalács és más csemegék receptjét, újév napjára pedig egy lencsereceptet régi szakácskönyveinkből. 
Régi és új szakácskönyveinkbe webáruházunkban bele is lapozhatsz, s kiadói kedvezménnyel (legalább 20 százalék, a könyvcsomogaoknál legalább 30 százalék kedvezménnyel) rendelheted meg őket. 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog gasztro
Keresés az oldalon
Kiemelt termékek
2.450 Ft 1.960 Ft
3.450 Ft 2.760 Ft
4.950 Ft 4.455 Ft
2.950 Ft 2.360 Ft