Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Magyar szakácskönyv

Ár:
3.950 Ft
3.357 Ft
Kiadói kedvezmény: 15%
ISBN/vonalkód: 9789639659544
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (6)
Szakácskönyv a XIX. századból
Elérhetőség: Raktáron

Leírás

Németh Zsuzsána könyve a XIX. századi magyar gasztronómiát meghatározó szakácskönyvek egyike, melyben bemutatjuk a hajdani magyar konyha sokoldalúságát, elfelejtett ételeit. 

Az először 1835-ben Kassán megjelent szakácskönyv a XIX. századi magyar gasztronómiát meghatározó művek egyike. Az volt a célunk, hogy egy régi korba vezető, de ma is használható szakácskönyvet adjunk az olvasók kezébe, amellyel bemutatjuk a hajdani magyar konyha sokoldalúságát, elősegítjük néhány elfelejtett étel újrafelfedezését, és a mai gasztrokultúránk fejlődését. 

„– Magyar Konyha: De mitől magyar ez a konyha?
– Molnár B. Tamás: Attól, hogy mi csináljuk. A konyha olyan, mint egy élőlény, egy organizmus. Állandóan változik. Ha kezünkbe vesszük a közel kétszáz éves 
Czifray-féle szakácskönyvet, vagy a (nemrég megjelent) Németh Zsuzsána-félét, akkor azt látjuk, hogy történelmi léptékkel mérve igen rövid idővel igen nagyot változott a magyar konyha.

(Magyar Konyha, 2010. december)

 

Az Alinea Kiadó régi magyar szakácskönyveket bemutató sorozatában megjelent kötet Németh Zsuzsána sok kiadást megért, elismert szakácskönyvének 1858-as kiadása alapján készült, az eredeti nyelvezetet megtartva, a mai helyesírás szabályait követve. Az eredeti kiadás címlapja alapján:

A legújabb és kipróbált 

Magyar Szakácskönyv  

Biztos útmutató, mint kelljen 1001 különféle legjobb ízű ételt, süteményt, krémet és kocsonyát, tortát, csemegét és fagylaltokat, legízletesebb meleg és hideg italokat, hideg étkeket, gyümölcs csemegét legügyesebben és a legújabb ízlés szerint készíteni. Egy toldalékkal, mely magában foglalja: Gazdasszonytár vagy mindennemű ház-, konyha-, éléskamra, s pincetartási útmutatások, jegyzetek és tapasztalások; továbbá: az ételek ízletes felkészítéséről s tálalásáról; az asztal terítéséről; az étkek felszeldeléséről."

A magyar szakácskönyv-irodalom az eredetileg 1816-ban megjelent, Czifray István nevével fémjelzett könyvvel újult meg. Addig a bő egy évszázaddal korábbi, eredetileg kolozsvári kiadású Szakátsmesterségnek könyvetskéje különböző változatai uralták a piacot. Németh Zsuzsána (az első kiadáson még Susánna, később pedig Zsuzsánna) könyve 17 évvel követte a Czifray-féle szakácskönyvet.
Mind a kettő hosszú ideig volt a piacon, Czifray 8. kiadása 1888-ban, Németh Zsuzsána 12. kiadása 1898-ban jelent meg. A könyv eredeti címe Nemzeti szakácsné, ami A legújabb és megpróbált (később kipróbált) magyar szakácskönyvre változott. Az egyes kiadások között eltelt évek alapján úgy tűnik, hogy Czifray kb. 1850-ig lehetett a meghatározó magyar szakácskönyv, majd szerepét részben Németh Zsuzsána könyve vehette át. A sok kiadás révén mindkét könyv alakítója volt a magyar gasztrokultúrának.

Czifray Magyar nemzeti szakácskönyvének 1828-as harmadik kiadását 2009-ben újra kiadta az Alinea Kiadó. Németh Zsuzsána szakácskönyvének új kiadása az 1858-as Pesten megjelent 5. kiadás alapján készült, amely egy „bővített s jobbított kiadás”. A receptek száma az eredetihez képest ötödével növekedett és a 3. kiadástól kezdve a könyvet kiegészíti egy háztartási útmutatóként szolgáló Gazdasszonytár is. 


Lapozzon bele a könyvbe!

Tartalom
Torták és csemegék
Utószó

Receptmutató

Vélemények

5.00
6 értékelés
5
(6)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 5 / 5 csillag!
2023. 01. 01.
| 5 / 5 csillag!
2020. 07. 22.
A könyv örök érték, olvasásával példát, ajándékozásával örömet nyújtunk!
| 5 / 5 csillag!
2019. 12. 19.
Először is gratulálok ahhoz a nemes törekvéshez, amelynek következményeként legyártásra kerültek a régi idők ízeinek felelevenítéséhez szükséges könyvek!

Nem véletlenül rendeltem Simai Kristóf, Czifray István, Németh Zsuzsána, Zilahy Ágnes által írt, és – az előszó aláírása szerint, „Egy székely asszony” által jegyzett, „Erdélyi konyha” című könyv – példányiból (összességében több mint egy tucatot).

Egy könyv mindig „időt álló” értékes ajándék – főképpen a benne leírt információk, és tudás miatt –, ezért lepem meg szeretteimet a fentiekben felsorolt kiadványaik példányaival.

Már csak a bennük lévő tudás miatt is érdemes az állagukra (külső megjelenés) nagyobb gondot fordítani, mert az általam megrendelt gasztronómiai (szakács-) könyvek, a megjelenésük óta igen csak megsínylették a tárolásuk körülményeit (sarkok megtörése, a lapok éleinek porosodásából adódó megsárgulások, stb.).
Kár értük!

Egyébként „GRATULÁLOK!”, csupa nagybetűvel.

Budapest, 2019. december 19.

Tisztelettel:
Galkó István
| 5 / 5 csillag!
2019. 01. 09.
| 5 / 5 csillag!
2018. 02. 05.
Nagyon tetszik a sorozatuk, így tovább!!!
| 5 / 5 csillag!
2018. 02. 05.