Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Karácsonyi ajándékötletek 4. – Könyvek szüleidnek, nagyszüleidnek

Alinea Könyvajánló
2014. 12. 11. 09:23:00

 

Karácsonyi könyvajánlónk negyedik részében a szüleiknek, nagyszüleiknek ajándékot keresőknek szeretnénk néhány ötletet adni. 

karácsony, ajándék, könyv, karácsonyfa, karásconyi ajándék

A kép forrása: http://spectator.org

Azoknak, akik a hetvenes-nyolcvanas években rajongással olvasták és gyűjtötték az egyik legnépszerűbb író, Szilvási Lajos regényeit, bizonyára örömet okoz a nemrég megjelent portrékönyv, melyben Faragó József újságíró korabeli dokumentumok és személyes visszaemlékezések alapján állította össze Szilvási Lajos portréját.

szilvási, Szilvási Lajos, portrékönyv, életrajz, Szilvási élete, Alinea, Faragó József

 

Krúdy Gyula stílusa sokakat elvarázsol ma is, hiszen miközben mesél, varázslatos világba repíti olvasóit. Kosztolányi írta róla: „…szerettem volna elbújni egy filagóriában, vagy az elhagyott utolsó szoba egyik sarkában, hogy kedvemre álmodozhassam a mondatainak fátyolos muzsikájánál.”  Az Alinea Kiadó Krúdy-sorozatának Pest-budai hangulatok válogatáskötetében Krúdy a fővárosról mesél, mely olyan, mint „egy érett korú Carmen, aki nem élhet szenvedély, szerelem és udvarlás nélkül”. A Régi Magyarország című kötetet olvasva pedig érezhetjük, hogy „gyönyörű országnak gyönyörű illatai szálldosnak a levegőben”, és mi is azt kívánjuk, hogy „majd egy kupa bor mellett újra szépeket álmodhasson e tájon egy öreg költő”.

 

Akik szeretnek főzni, és szívesen kipróbálnak régi (150-200 éves vagy még régebbi) recepteket, vagy csak érdeklődnek a régi magyar konyha hagyományai iránt, sok érdekességet találhatnak Németh Zsuzsána 1858-as, "legújabb és megpróbált" Magyar szakácskönyvének új kiadásában. Egy ennél is régebbi receptválogatást, igazi gasztrotörténeti csemegét is választhatunk ajándékként: Simai Kristóf, a neves drámaíró, piarista szerzetes 1795 és 1799 között Körmöcbányán lejegyzett kéziratos szakácskönyvének néhány éve megjelent első nyomtatott kiadását, mely a Némely étkek készítési módja címet viseli. 

 

Akiket érdekel az álomfejtés, vagy egyszerűen csak kedvelik Krúdy Gyula stílusát, és szívesen olvasnak arról, mit álmodtak és hogyan magyarázták ezeket az álmokat nagyanyáink és nagyanyáink nagyanyái: Krúdy Gyula Álmoskönyve remek ajándék. Hunyady Sándor író fogalmazott így: „Lebilincselően érdekes mű az olyan ember számára, aki hisz a babonákban és a jóslatokban. De még érdekesebb a művész számára, aki megérti, mily zseniálisan társította Krúdy az álombeli látomásokat az eleven eseményekkel.” 

álmoskönyv, álomfejtés, Krúdy

 

Az ajánlott könyvek az Alinea Kiadó webáruházában legalább 20 százalékos kiadói kedvezménnyel rendelhetők meg. Honlapunkon megtekinthető teljes szépirodalmi, tényirodalmi, gasztronómiai és gazdasági könyvkínálatunk, melyre szintén érvényes a kiadói kedvezmény. Az Együtt kedvezőbb menüpontban tematikus könyvcsomagok vásárolhatók 30 százalékos kedvezménnyel. Könyves ajándéktárgyak folyamatosan bővülő kínálatával is várjuk az ajándékot keresőket. 

Karácsonyi könyvajánlónk előző részei olvashatók az Alinea Könyvesblogon, a következő részben a testvéreknek, barátoknak, barátnőknek és kollégáknak szóló ajándékötletekkel jelentkezünk. A blogon szerzőinkről, könyveinkről, filmes feldolgozásokról is olvashattok érdekességeket.

Tartalomhoz tartozó címkék: ajánló blog