Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
   

10+1 ötlet: mit olvassunk ősszel?

Alinea
2014. 10. 30. 16:07:00

10+1 ötlet: mit olvassunk ősszel?

 

Büszkeség és balítélet, könyvajánló, nyári olvasmány, Alinea, könyv, olvasás

Az őszi hangulathoz ajánlunk könyveket: 10+1-es listánkon magyar és külföldi klasszikusok, hasznos és érdekes üzleti könyvek, egy igazi gasztronómiai csemege, s ráadásként ajándékötlet kezdő és tapasztalt borkedvelőknek. Kattintsatok, olvassatok bele, válogassatok kedvetekre!

 

1. Ilf és Petrov: 12 szék

Ilf, Petrov, 12 szék, Alinea Kiadó

12 szék, egy egykori ülőgarnitúra darabjai szerte-szét az országban: de vajon melyik rejti az ékszereket? Osztap Bender, a szimpatikus szélhámos, „a nagy kombinátor” együtt nyomoz az örökössel, s számtalan komikus kaland közepette újra meg újra szellemes megoldásokkal áll elő. Rejtő Jenőt idéző figurák, parodisztikus korrajz a húszas évek Szovjetuniójáról Ilf és Petrov szórakoztató történetében. A főszereplő, Osztap Bender népszerűsége máig töretlen, amit a szülőhazájában emelt szobrai is jeleznek. (Erről is olvashattok az Alinea könyvesblogon: itt.)

2. Oscar Wilde:Dorian Gray arcképe

Oscar Wilde, Dorian Gray, Dorian Gray arcképe, Alinea, Klasszik, Kosztolányi Dezső fordítása

Oscar Wilde egyetlen regényét Kosztolányi Dezső fordításában élvezhetjük. Az írigyelt szépségű, ártatlan Dorian Gray, a modelljét bálványozó festő, Basil Hallward, és az örök provokátor, cinizmusával, ironikus életbölcsességeivel a fiatalembert hatása alá kerítő Lord Henry Wotton jellegzetes figurák. Az ördöggel alkut kötő Dorian egész alakos festményén a képmás a lélek változásának tükre lesz a történetben, mely szerzőjét kora egyik botrányhősévé tette. A regény publikálásának történetéről és utóéletéről is írtunk az Alinea könyvesblogon a szerző születésének 160. évfordulóján, szállóigévé vált gondolatokat is idézve.     

3. Henry James: A csavar fordul egyet

Henry James, A csavar fordul egyet, Klasszik sorozat, Alinea

Egy fiatal nő a furcsa feltételek ellenére is elvállal egy nevelőnői állást egy vidéki kastélyban: két gyermek tanítását és a személyzet vezetését. Nem riasztja el, hogy elődje elhunyt, s a Londonban élő tulajdonos kiköti, hogy soha, semmilyen ügyben nem keresheti, minden problémát önállóan kell majd megoldania. Baljós rejtélyekkel teli történet veszi kezdetét, szellemekkel és titokzatos látomásokkal a képzelet és a valóság határán, újabb és újabb csavarokkal. 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Karel Čapek: Harc a szalamandrákkal

Capek, Karel Capek, szalamandra, harc a szalamandrákkal, Alinea, utópia

Karel Capek vigyorgó világvége-víziója egy ártalmatlannak tűnő új állatfaj felfedezéséről. – Így jellemezte a regényt néhány éve színpadra állító Stúdió K Színház ismertetőjében a népszerű cseh szerző utópiáját. A Harc a szalamandrákkal a tudományos-fantasztikus regények és az utópiák, disztópiák között is alapmű, mely sajátos humorú, ironikus képet fest a vesztébe rohanó emberiségről.

5. Edgar Allan Poe: Az elveszett lélegzet

Edgar Allan Poe, Alinea, Klasszik sorozat

Edgar Allan Poe történetei másfél évszázad távlatából is izgalmasak, magával ragadóak. Poe-t sokan rémtörténeteiről ismerik,  de őt tekinthetjük a detektívtörténetek atyjának is. Nem véletlen, hogy a műveit  a megírásuk után bő 150 évvel  gyakran filmekben dolgozzák felA könyvben 11 izgalmas novellája szerepel, többek között a Beszélgetés egy múmiával, a Perverzió démona, A Maelström poklában és a magyar vonatkozású Metzengerstein. (Poe halálának 165. évfordulója alkalmából írt bejegyzésünk itt olvasható az Alinea könyvesblogon.)

6. Akik a világot mozgatják Sikeres üzletemberek

menedzsment, sikeres üzletemberek, vállalatvezetés, üzleti esetek Henry Ford, Levi Strauss, Walt Disney, John Rockefeller, David Packard, Lee Iacocca, Bill Gates, Steve Jobs, Estée Lauder és mások: sikeres üzletemberek, cégalapítók, menedzserek, akik maradandót alkottak, gyakran nemcsak új cégeket, hanem új iparágakat hoztak létre. A kötetben több mint hetven sikeres üzletember történetét ismerhetjük meg, s ezeken keresztül az üzleti világ ismert cégeinek példáit és a döntéshozók szemléletmódját, megközelítéseit. 

7. Károlyi László: Üzleti évszakok

Károlyi László, Alinea

A szerző, Károlyi László sokat tapasztalt vállalatvezető. Könyvében a környezet, az évszakok váltakozása köré csoportosítva olyan elgondolkoztató emberi történteket ír, amelyek az üzleti és a magánéletben is hasznosíthatók. Olyan történetek ezek, amelyeknél nemcsak más kárából, hanem más hasznából is bátran tanulhatunk. (A könyv 2014-ben Magyar Termék díjat kapott.)

 

8. Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja

Simai Kristóf, szakácskönyv Milyen volt két évszázada a magyar konyha? Simai Kristóf, piarista szerzetes, drámaíró szakácskönyvéből megtudhatjuk. Az 1795 és 1799 között Körmöcbányán lejegyzett könyv kéziratként maradt fenn, s néhány éve jelent meg először nyomtatásban, a mai helyesírás szerinti átiratban, az eredeti nyelvezetet megtartva. Több mint hatszáz recept, s elegyes jegyzék további tanácsokkal: Egy jó és rendbe szedett szakácskönyv a házi gazdasszonyoknak, a jó falatokhoz szokott szájnak tetszésére. Gasztronómiatörténeti érdekesség, egyben kipróbálásra érdemes ételek a magyar konyha minden kedvelőjének. 

9. Krúdy Gyula: Pest-budai hangulatok

Krúdy Gyula, novellák, Budapest, Alinea

A régi (és a mai) Pest, Buda, Óbuda, a Margitsziget hangulatait, jellegzetes figuráit, közismert helyeit és titkos zugait is felfedezhetjük Krúdy Gyula társaságában, a Pest-budai hangulatokat olvasgatva. Több mint negyven válogatott elbeszélés és cikk olvasható a kötetben, A régi pesti svindler, a Budai útmutató, az Óbudai szívhalász, az Aranytükrös kávéházban, Öreg úr sétája a szigeten, Nem élhetek Pest nélkül és további magával ragadó történetek, hangulatos vallomások a sokat kritizált és mégis végig szeretett városhoz.

10. Szilvási Lajos: Egymás szemében

Szilvási Lajos, Egymás szemében, Alinea

Két fiatal párhuzamos naplója, vallomások magukról, egymásról, az őket körülvevő világról, a hetvenes évekből. Szilvási Lajos az elmúlt évtizedek egyik legolvasottabb írója, az Egymás szemében pedig talán a legismertebb regénye. A Szilvási életműből talán ez a könyv ajánlható a legbátrabban a mai fiataloknak is, hogy megtudják, milyen volt a szüleik fiatalságának kedvelt, de egyben sokat szidott világa.

+1. Sztanev Bertalan: Borkedvelők kézikönyve

Borkedvelők kézikönyve, bor, borismeret, borvidékek, borfajták, Sztanev Bertalan,  Alinea Végül boraink, a termőhelyek, szőlőfajták, borvidékek felfedezésére invitáljuk az olvasót: Sztanev Bertalan, számos sikeres, borokkal foglalkozó könyv szerzője most is szakértő módon kalauzol minket a hazai borok megismerésének útján, s az oltalom alatt álló eredetvédett elnevezések rejelmeibe is beavat. A könyvet az egyes borvidékekhez tartozó részletes térképek, és Dékány Tibor gyönyörű fotói illusztrálják. Ideális ajándék a borok világával most ismerkedő kezdő és a tapasztalt borkedvelőknek egyaránt! 


A listán szereplő könyvek legalább 20 százalékos kiadói kedvezménnyel rendelhetők meg az Alinea Kiadó webáruházábanA könyvek oldalán a Lapozz bele! rovatban részletek is olvashatók a könyvekből. Korábbi, nyár végi 10+1-es könyvajánlatunk itt található. 

Néhány, a most ajánlott könyvekhez kapcsolódó bejegyzést is ajánlunk az Alinea könyvesblogon: 

Ismeritek a nagy kombinátort?; 

Oscar Wilde és a Dorian Gray arcképe; 

165 éve hunyt el a rémtörténetek klasszikusa, a detektívtörténetek szülőatyja, Edgar Allan Poe; 

Vincent Price, a klasszikus horror ikonikus alakja; 

Colin Firth, klasszikus regények klasszikus szerepeiben;

Krúdy Gyula születésnapjára; 

Magyaros almabukta és más régi, almás receptek.

Reméljük mindenki talál kedvére valót a blogon és könyvkínálatunkban is! Jó böngészést, jó olvasást!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog ajánló
Keresés az oldalon
Kiemelt termékek
4.950 Ft 4.455 Ft
3.450 Ft 2.760 Ft
4.950 Ft 4.455 Ft