Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Szilvagombóc kicsit másképp, nagyanyáink nagyanyái receptje szerint

Alinea Gasztro
   

szilva, recept, régi recept, szilvagombóc, szilvásgombóc

kép

A piacokon járva  most szebbnél szebb, illatos szilvák csábítanak. Régi szakácskönyveinket fellapozva kiválasztottunk néhány szilvás receptet nagyszüleink nagyszülei idejéből, sőt az ő nagyszüleik idejéből. Megmutatjuk, hogyan készült a szilvásgombóc, pontosabban a szilvagombóc több mint 150 éve, Németh Zsuzsána 1858-as szakácskönyve szerint. Ráadásként két még régebbi recept, Simai Kristóf 220 éves, Körmöcbányán lejegyzett szakácskönyvéből.  

Szilvagombóc Németh Zsuzsána 1858-as Magyar szakácskönyvéből

Finom liszt egy kis darabka vajjal s két tojással meggyúratik, s belőle vízzel vagy tejjel tészta készíttetik, mely késhát vastagon kinyújtatik, darabokra metszetik, s mindegyikére egy szilva tétetik, s gombóc formára alakíttatik. Ezek vízben megfőzetnek, zsemlyemorzsával vagy friss túróval behintetnek s fölibök forró vaj öntetik. Friss szilvák hiányában lehet aszalt szilvát is megfőzve használni. (Németh Zsuzsána: Magyar szakácskönyv. Alinea Kiadó, 2010. 592. recept

Vaddisznóhús szilvával, ahogyan Simai Kristóf lejegyezte

Mosd meg a szilvát szépen, tedd fel, ’s főzd meg jól. Ha megfőtt, szűrd le a levét, a szilvának szedd ki a magvát, magát pedig vágd apróra. Ha meghűtt, tedd lábosba, töltsd reá a szilvalevet, két marok reszelt feketekenyérmorzsával, ’s vágott vereshagymát ránts meg vajon vagy zsíron, ’s ereszd fel vele a szilvalevet. Keverd öszve, verd által szitán. Ha igen sűrű, ritkítsd meg tehénhúslévvel, adj hozzá szekfűt, gyömbért, borsot, szerecsendió-virágot, jól öszvetörve. Ha a szilva magában savanyú, és nincs elegendő édessége, nádmézeld meg, ’s főzd be. A vadat, ha sós vízben jól megfőtt, asztalkendő között add fel, a szilvalevet külön melléje, vagy ha tetszik, töltsd tálba a vadhúsra, ’s melegen úgy add fel.” (Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011. 334. recept)

Szilvasaláta Simai Kristóf receptgyűjteményéből

A nyers vagy az aszalt szilvát főzd meg, szűrd le a levét, szedd ki a magvát, rakd lábosba. Ha bort nem akarsz reá tölteni, a levéből, melyben főtt, tölts reá egy keveset, adj hozzá citromhéjat apróra vágva, fahéjat, szekfüvet, nádmézet, ’s főzd be jól, ’s add fel. Mások minek utánna a fövés után a szilvának a magvát kihánták, egy kevés vajon megfuttatják a szilvát, ’s úgy eresztik fel a levével és megfűszerszámozván, nádmézelvén, befőzik. Így jobb ízűbb is, szebb is, pirossabb is, kivált a nyers szilva, de ennek nem sok fövés kell. (Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011. 501. recept) 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog gasztro