Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Spárga szerecsendió-virággal Körmöcbányáról, a XVIII. század végéről

Alinea Gasztro

 

 

A spárga vajas lévben szerecsendió-virággal készült a XVIII. század végén Körmöcbányán. Simai Kristóf  piarista szerzetes (egyben neves drámaíró) többféle elkészítési módját is lejegyezte e ma is népszerű tavaszi zöldségnek. Ezek közül idézünk kettőt.

 

spárga, spárga recept, felvidéki recept, Simai-szakácskönyv

A kép forrása: http://www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/sparga

 

Spárga vajas lévben: Mosd meg a spárgát, kösd öszve, mesd el az alját egyenlőre, sós vízben főzd meg. Ha megfőtt, töltsd le a levét, rakd szitára, hogy a víze leszivárogjon. Egy lábosba végy egy darab írós vajat, egy kevés lisztet, habard öszve csak hidegen, keverj közibe két tojásnak a sárgáját, hideg tehénhúslevet, és keveset abból a vízből, melyben a spárga főtt, szerecsendió-virágot, tedd izzó tűzre, ’s szüntelen keverd még főni nem kezd. Ha elkezdte a fövést, a spárgát módosan rakdd a tálba, és a levet öntsd reá, ’s add fel. (Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011. 173. recept) 

 

Egy másik, szintén Simai kéziratos szakácskönyvében leírt receptváltozat szerint a megfőtt spárgát rakd módosan óntálra, hintsd meg zsemlyemorzsával, ’s öntsd nyakon forró írós vajjal. Vagy egy-két kalán tehénhúslévbe két tojásnak a sárgáját, kis írós vajat, két-három kalán jó friss tejfelt habarj öszve, ’s töltsd a spárgára, ’s hirtelen főzd be, ’s melegen add fel. (Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011. 178. recept)

Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat a spárgaimádóknak és a spárgával még csak most barátkozóknak is!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog gasztro