Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Rendben!
Termékek Menü

Ötvenedik: legkedveltebb posztjaink 2014-ben

Alinea
2014. 12. 31. 11:36:00

 

   

Augusztusban indult az Alinea könyvesblog, s év végére elérkeztünk az ötvenedik poszthoz. Egy kis áttekintést készítettünk ebből az alkalomból és azt is eláruljuk, melyek voltak a legkedveltebb bejegyzéseink. Játékra is invitáljuk az olvasót: a poszt végén szereplő kérdésekre válaszolók webáruházunkban felhasználható kupont nyerhetnek. 

Legnépszerűbb posztunk 2014-ben: Magyar kenyeret sütni, Simai Kristóf 1795-ös receptje alapján
 
 

A legnépszerűbbek 

Különböző témájú bejegyzéseink közül a régi recepteket bemutató gasztronómiai témájú posztok voltak a legnépszerűbbek, s ezek közül is Simai Kristóf XVIII. század végi kenyérreceptje vitte el a pálmát. Sokan megnézték a nyári, őszi és karácsonyi könyvajánló listáinkat is. Az írókkal, szépirodalmi művekkel foglalkozó posztok között az egyik legnépszerűbb az Edgar Allan Poe írásaival és művei feldolgozásaival foglalkozó bejegyzés volt, míg a filmek és színészek között a Colin Firth klasszikus szerepeivel foglalkozó poszt váltotta ki a legnagyobb érdeklődést. Az üzleti témájú bejegyzések között a Henry Mintzberg 75. születésnapjára készült posztot látták a legtöbben. Irodalmi kalandozásainkat is sokan kedvelték: a vásárcsarnok hangulatát Krúdy: A piac illata című cikke nyomán idéztük fel, s Párizsban is jártunk, Maupassant és Oscar Wilde műveit és helyszíneiket felidézve. Jane Austen népszerűsége is nagy: a Büszkeség és balítéletből vett idézetekkel díszített bögréket bemutató poszt is a legkedveltebbek között szerepel. 

Büszkeség és balítélet, könyvajánló Poe, Edgar Allan Poe Henry Mintzberg, Herbert Simon-díj, A menedzsment művészete
Nyár végi könyvajánló Colin Firth Edgar Allan Poe Henry Mintzberg
Krúdy Gyula: A piac illat

Irodalmi helyszínek: Párizs

Ötórai tea Jane Austennal

A cikk végén pedig következik a játék: érdemes válaszolni a három (a blog olvasói számára nem túl nehéz kérdésre), mert mindenki nyer!

Gasztronómiai posztjainkban főként régi magyar szakácskönyveinkből válogattunk recepteket: bemutattuk, hogyan kell magyar kenyeret sütni, és hogyan készül kürtős kalács Simai Kristóf XVIII. századi, Körmöcbányán lejegyzett kéziratos szakácskönyve alapján, s milyen volt a szilvagombóc több mint 150 éve, Németh Zsuzsána 1858-as szakácskönyve szerint. Az őszi zamatokhoz igazodva mutattunk olyan ételeket, melyek szőlővel és borral készültek, közzétettük a magyaros almabukta és más régi, almás ételek receptjét. Márton nap idején libás ételeketa télre hangolódva fahéjjal készülő recepteket is bemutattunk (a régiek mellett egy mai ötletet is, François Chartier Az ízek harmóniája című könyvéből). Decemberben következtek a karácsonyi ízek: töltött káposzta, ahogy több mint kétszáz éve készítettékmézeskalács és más csemegék karácsonyra. Reméljük mindenki talált érdekes olvasnivalót a 150-200 évvel ezelőtti magyar konyháról, s kedvére és kipróbálásra való ételeket is a több mint harminc közzétett recept között!

kürtős kalács, kürtöskalács, recept
Magyar kenyeret sütni

Kürtős kalács sütése

alma, őszi almák, almás receptek, régi almás receptek, almabukta

Magyaros almabukta és más régi almás receptek

Szőlő és bor régi receptjeinkben

Szilvagombóc és más szilvás ételek

liba, Márton-nap, libasült, régi recept

Libás receptek Márton-napra (vagy máskorra) régi szakácskönyveinkből

savanyú káposzta, karácsony, recept, töltött káposzta, káposzta hallal
Fahéj, az érzékek fűszere 

Receptek a karácsonyi asztalra: töltött káposzta, és más finomságok 

mézeskalács, fűszeres mézeskalács, régi recept

Mézes kalács és más csemegék

Könyvajánló listáinkkal igyekeztünk segíteni, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző olvasnivalót, ajándékot: 10+1 ötletet adtunk a nyár végi olvasnivalók, majd őszi olvasmányok kiválasztásához.

Büszkeség és balítélet, könyvajánló könyvajánló, ősz, 12 szék, Dorian Gray, ajándékkönyv

 

karácsonyi ajándék, könyv, ajándékötlet Ötrészes karácsonyi könyvajánlónkban tematikusan gyűjtöttük össze a javaslatokat, milyen könyvekkel szerezhettek örömet 
(1) hölgyeknek (feleségeteknek, párotoknak, kedveseteknek), 
(2) uraknak (férjeteknek, párotoknak, kedveseteknek), 
(3) gyerekeknek és unokáknak (kicsiknek, nagyobbaknak
és már felnőtteknek)

(4) szülőknek és nagyszülőknek
(5) testvéreknek, barátoknak, barátnőknek, kollégáknak

Karácsonyi sikerlistánkon azt is bemutattuk, mely könyveket választottak a legtöbben webáruházunkban.
Ajándékötletek  testvéreknek, barátoknak, kollégáknak,  
karácsony, könyv, karácsonyi ajándék, ajándék nőknek karácsonyi ajándék, könyv, maci, ajándékkönyv, gyereknek
hölgyeknek, uraknak, gyerekeknek (kicsiknek és nagyoknak), 

karácsony, ajándék, könyv, karácsonyfa, karásconyi ajándék

karácsonyi könyv, ajándék, könyvsikerlista, sikerlista, 2014 karácsony
szülőknek, nagyszülőknek Karácsonyi sikerlistánk

 

Szépirodalmi posztjainkban megemlékeztünk szerzőink és műveik jubileumairól, A nagy Gatsby szerzője, F. Scott Fitzgerald születésnapjáról, Jekyll és Hyde figurájának kitalálója, Robert L. Stevenson halála 120., a rémtörténetek nagy klasszikusa, Edgar Allan Poe halála 165. évfordulójáról, s műveik filmes adaptációiból készítettünk válogatást. Ilja Ilf születésének évfordulóján az Ilf-Petrov szerzőpáros 12 szék című kalandos regénye sokak szerint Rejtő hőseit idéző főszereplőjét, a nagy kombinátort mutattuk be, akinek népszerűségét szobrok őrzik hazájában. A szerző születésének 160. évfordulója alkalmából írtunk és idéztünk Oscar Wilde meséiből: A boldog hercegből és más történetekből, egy másik posztban bemutattuk a  Dorian Gray arcképe publikálásának történetét, s idézünk néhány szállóigévé vált gondolatot is a könyvből.  

Írtunk Krúdy és az álomfejtés viszonyáról, az Álmoskönyv keletkezésének történetéről. Idéztünk Krúdy Gyula műveiből: a nőkhöz, nőkről szóló vallomásaiból (10+1 idézet A nő varázsából), szüret idején bemutattunk néhány részletet, hogyan jelenik meg írásaiban a szőlő és a bor, s megjelenése évfordulóján közzétettük A piac illata című cikkét. 

Kalandoztunk irodalmi helyszíneken régi és mai fotókat bemutatva, sorozatunk első részében Párizsban járva, Guy de Maupassant és Oscar Wilde műveit idézve.

 

„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar (...) életem legnagyobb eseménye (...)" – Kosztolányi Dezső magyar nyelvvel, az írással, a fordítással (és ferdítéssel), az olvasással kapcsolatos gondolataiból válogattunk, Krúdy Gyuláról születésnapján Kosztolányinak az írótársról írt gondolataiból idéztünk.

   
Kosztolányi Dezső

Kosztolányi Dezső Krúdy Gyula

 

Könyveinkhez kapcsolódó filmekről és alkotókról is írtunk születésnapjuk, évfordulóik alkalmából, köztük ma is aktív közkedvelt színészekről (Colin Firth, klasszikus regények klasszikus szerepeibenLeonardo DiCaprio és Jay Gatsby), a tragikusan fiatalon elhunyt Gérard Philipe-ről, aki Dosztojevszkij A játékos című regényének feldolgozásának főszerepét is alakította, a ma már kevéssé ismert díváról, Greer Garsonról, aki a Büszkeség és balítélet első mozifilmváltozatának női sztárja volt, klasszikus horrorfilmek sztárjairól, a magyar származású Lugosi Béláról, és Vincent Price-ról, aki a hatvanas évek Poe-adaptációinak egyik sztárja volt, s utolsó szerepében Ollókezű Edward apjaként távozott a filmek világából. 

Foglalkoztunk A nagy Gatsby legújabb filmfeldolgozásával, és Bulgakov (A nagy Gatsbyvel egy időben, 1925-ben írt, de évtizedekig csak szamizdatként elérhető) regénye, a Kutyaszív két, 1976-os (Alberto Lattuada rendező születése századik évfordulója alkalmából) és 1988-as szovjet filmvátozatáról, annak bemutatása évfordulója apropóján.

 

 
Colin Firh, Jennifer Ehle, Büszkeség és balítélet, Jane Austen, BBC Colin Firth, A csavar fordul egyet  

Az Oscar-díjas Colin Firth 
a Büszkeség és balítélet  (1995) BBC sorozatban Darcyként,

A csavar fordul egyet (1999) titokzatos megbízójaként,  

Colin Firth, Ben Barnes, Dorian Gray, Dorian Gray arcképe, Dorian Gray képmása

 

és a Dorian Gray arcképe filmfeldolgozásában (2009) Lord Henry Wottonként. 
Klasszikus szerepeit bemutató posztunk volt az egyik legnépszerűbb. 

 
Vincent Price, fekete macska, Poe  

Lugosi Béla

Vincent Price  
Gérard Philipe Leonardo DiCaprio, A nagy Gatsby  

Gérard Philipe

Leonardo DiCaprio  
   
Kutyaszív, film, Preobrazsenszkij professzor, Max von Sydow

Bulgakov Kutyaszív című regényének két feldolgozása:
Alberto Lattuada 1976-os német-olasz filmje és Vlagyimir Brotko 1988-as 
szovjet filmje.

Gérard Philipe, A játékos, Le joueur Büszkeség és balítélet, film, 1940, Greer Garson, Elizabeth Bennet, Laurence Olivier, Mr. Darcy

Gérard Philipe A játékos címszerepében

Greer Garson, Elizabeth Bennetként Laurence Olivier partnereként

Leonardo DiCaprio, A nagy Gatsby, Jay Gatsby, pezsgős kép

Leonardo DiCaprio, mint Jay Gatsby

 

Oscar Wilde, Boldog herceg
Illusztráció Oscar Wilde
A boldog herceg
című meséjéhez
A 12 szék főhőse, Osztap Bender,
a nagy kombinátor
egyik szobra

Két menedzsmentgurut is köszöntöttünk születésnapján, s megemlékeztünk a divatkirályról. 
A vezetés olyan művészet, amely találékonyságunk révén keveredik a tudománnyal – 75. születésnapja alkalmából Henry Mintzbergrőlkilencvenedik születésnapján Lee Iacocca-ról készült poszt. 
Király Tamás, a tragikus körülmények között elhunyt divatkirály születésének évfordulóján képekkel idéztük fel munkáit.

 
Henry Mintzberg, Herbert Simon-díj, A menedzsment művészete
 Henry Mintzberg Lee Iacocca  Király Tamás

 

Ötvenedik posztunk végén játékra hívjuk olvasóinkat. A következő három kérdésre a blogbejegyzésekben (is) megtalálható a válasz.  

1. kérdés: Kinek a fordításában jelent meg Oscar Wilde Dorian Gray arcképe című regénye a Klasszik sorozatban? 

a.) Krúdy Gyula

b.) Kosztolányi Dezső

2. kérdés: A felsoroltak közül melyik két színész szerepelt több olyan filmben, melyek Edgar Allan Poe művei alapján készültek?

a.) Gérard Philipe az ötvenes, Colin Firth a kilencvenes években

b.) Lugosi Béla a harmincas, Vincent Price a hatvanas években

3. kérdés: Mivel hintették meg a szilvagombócot Németh Zsuzsána 1858-as receptje szerint?

a.) zsemlyemorzsával vagy friss túróval

b.) dióval 

A válaszokat január 4. vasárnap éjfélig várjuk az alinea@alinea.hu címre. A tárgymegjelöléshez írjátok be: Játék 2014, a levélben elegendő a helyes válaszok betűjelét (és a beküldő nevét) leírni. Minden helyes választ beküldő játékos ajándékot kap: egy ezer forintos kedvezményre jogosító kupont. A helyes válaszokat beküldők közül kisorsolt nyertes egy ötezer forintos könyvutalványt kap, melyet webáruházunkban használhat fel január végéig.  

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: ajánló blog